IMG-4de509cf2a91cc6c1236a969f8033e01-V.jpg (299 KB)

Polaznici Dramskog studija za djecu i mlade Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje danas će, na 24. Festivalu dječijeg teatra Bosne i Hercegovine u Gračanici, izvesti predstavu „Šašava ordinacija“, po tekstu i u režiji Željka Miloševića.

„U komadu igra 12 naših starijih osnovaca, veoma smo srećni i zadovoljni što smo selektovani za ovaj festival takmičarskog karaktera, koji traje do nedjelje, 14. maja. Djeca se u predstavi igraju odraslih, sa svim njihovim manama, različitim karakterima i zanimanjima, prije nego što i sami postanu odrasli“, pojašnjava Milošević.

Na festivalu u Gračanici, dodaje, gostovali su i ranije.

„Imamo samo pozitivna iskustva i sa organizacijom festivala i prijemom publike. Drago nam je da ovaj festival opstaje, jer su, nažalost, tokom trajanja kovida dva dječija festivala prestala da se održavaju“, navodi Milošević.

Na festivalu učestvuju i Pozorište „Pinokio“ iz Tuzle, djeca iz Katoličkog školskog centra „Sveti Josif“ Sarajevo, osnovnih škola „Sveti Franjo“ Tuzla i „Hasan Kikić“ Gračanica, Dječije pozorište „Eko art“ Bugojno, Dječiji studio „Ankata“ Kalesija, Mostarski teatar mladih, Dramska grupa „Sedma“ Blažuj-Ilidža.

Umjetnička dostignuća dječijih predstava ocijeniće stručni žiri u sastavu: Hristina Mouratidou i Armin Hadžimusić, glumci, dramski i pozorišni pedagozi te reditelj Mirela Trepanić Grbešić.

Organizatori festivala su Centar za dramski odgoj i Bosanski kulturni centar Gračanica.

IMG-83f656ee3e15bc8646e269bdf50f3ba5-V.jpg (301 KB)