Beograd i Banjaluka bi mogli uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira međunarodna komisija o građanskom ratu u Bosni i Hercegovini i događajima u Srebrenici, pišu Novosti.srebrenica-tim.jpg

List napominje da ova ideja postoji već dugo, ali da je ponovo “reaktivirana” nakon što je britanska vlada objavila povjerljiva dokumenta u kojima se potvrđuje da su napad na Srebrenicu u julu 1995. isprovocirale bošnjačke snage, kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizovala ni naredila zločine.

Novosti podsjećaju da dešavanja u Srebrenici već istražuje nezavisna Komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji, koju je u avgustu 2018. formirala vlada Republike Srpske. Komisija bi do kraja godine trebalo da završi izvještaj i predstavi ga institucijama u Banjaluci.Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže za Novosti da je dokument britanske obavještajne službe, a koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovoj komisiji.

– Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u Srpskoj nije postojao nikakav plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude još gore, i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Savjetu bezbjednosti UN. Ovo je veliki apsurd – Britanija ima dokument svojih službi koji kaže da to nije tačno, a podnosi rezoluciju o Srebrenici – navodi Kojić.

On objašnjava da jedan takav dokument obavještajnih službi, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravodsuđem. Takođe, potencijalno bi mogao da pomogne i onima protiv kojih se trenutno vodi postupak.