Sedmi festival klasične muzike, koji se ove godine održava pod nazivom "Kustendorf klasik", počeo je sinoć  na Mećavniku na Mokroj Gori, a za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku nadmetaće se mladi umjetnici iz Srbije, Republike Srpske, Rusije i Bjelorusije.

klasicna muzika-drvengrad.jpg
Festival je otvorio osnivač i umjetnički direktor ove manifestacije Emir Kusturica, a na otvaranju se obratio i član Upravnog odbora Kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Dibalj. 

Zamjenik direktora ruske Federalne agencije "Rossatrudničestvo" Aleksandar Vasiljevič Fomin dodijelio je Kusturuci najvišu nagradu za prijateljstvo i saradnju. 

Fomin je zahvalio Kusturici za doprinos koji daje razvoju kulturnih odnosa Rusije i Srbije. 

"Vaše stvaralaštvo je veoma cijenjeno u Rusiji, kao i umjetnost po kojoj ste prepoznatljivi. Tokom svih decenija razvijamo narodnu diplomatiju, ali vi ste svijetao primjer narodne diplomatije", rekao je Fomin, obraćajući se Kusturici. 

Kusturica je zahvalio "Gaspromnjeftu" što pomaže da se održi ova tradicija na Mećavniku. 

"U teškim vremenima kada se kultura potiskuje, mi na Mećavniku održavamo tri festivala. Srpsko narodno biće može da se uobliči kroz obrasce - Svetosavlje, Kosovski zavjet, velike seobe, migracije Istoka i Zapada i Sjevera i Juga, tradiciju Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, tradiciju sekularne države, širine pogleda na svijet, i kulturu koju su stavili na marginu", naveo je Kusturica.

On je istakao da se na Mećavniku održava "kulturni azil", koji služi kao otpor kulturi na margini, zahvaljujući kome srpski narod može da preživi. 

Dibalj je podsjetio da je Kusturica prošle godine rekao da je muzika univerzalni jezik koji razumiju svi ljudi. 

"Smatra se da je stvaralaštvo vrhunaska manifestacija inteligencije čovjeka. Muzika je vrhunska manifestacija stvaralaštva, a nas su ovdje okupili mladi talenti koji će pokazati šta znaju i vidjeti majstore svoje umjetnosti", naglasio je Dibalj. 

On je dodao da je najbitnije što je koncert koji je sinoć održan  posvećen rođendanu velikog naučnika Nikole Tesle. 

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da je Kusturica "napravio svoj i naš grad na brdu" i da taj grad "sija ovde, ali i u Srbiji". 

"On sija svojim sjajem, ali i sjajem i nadahnućem koji u njega donose mladi umjetnici sa svih strana", dodao je Vukosavljević. 

Na svečanom otvaranju u ulozi melanholičnog junaka simfonije "Harold u Italiji" Hektora Berlioza, nastupio je violista Jurij Bašmet, uz Simfonijski orkestar "Kustendorf" i pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića. 

Prije ceremonije svečanog otvaranja festivala, prikazan je studentski film "Puls" u kojem glume Miloš Biković i Vesna Trivalić. 

Festival klasične muzike "Kustendorf klasik" zajednički je projekat Kusturice i kompanije "Gaspromnjeft", a ove godine u takmičarskom dijelu festivala učestvovaće 50 mladih muzičara. 

Tokom trodnevnog festivala, mladi muzičari takmičiće se u izvođenju djela klasične muzike u dvije starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina. Takmičari će se nadmetati za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku. 

Najbolje će izabrati žiri u čijem sastavu su: Jekaterina Dulova, predsjednik žirija i rektor državne Muzičke akademije iz Belorusije, te članovi Anja Đorđević, kompozitor, kao i Aleksandar Madžar, pijanista. 

U okviru festivala, koji će trajati do petka, 12. jula, biće održane i master radionice za mlade talente, koje će držati poznati muzičari. 

U sklopu  pratećeg programa biće prikazani filmovi: "Tema", reditelja Gleba Panfilova, i film "Dobrodošli, ili bez prestupa", reditelja Elema Klimova.