U produkciji i realizaciji NVO „Urban Nova“ iz Herceg Novog, sinoć je u Trebinju izvedena predstava “Moramo li ga čekati". Riječ je o novoj verziji teatra apsurda „Čekajući Godoa“ čuvenog Semjuela Beketa, ovoga puta u ženskoj postavci.


Beket je svoje najpoznatije djelo “Čekajući Godoa“ napisao za mušku postavku glumaca, jer je smatrao da oni imaju potpuno drugačiju svijest od žena o smislu i besmislu života.
Glumicama je do 2007. bilo zabranjeno da izvode ovaj tekst. Adaptaciju komada za žensku glumačku postavu napisala je Slađana Vujović, pa su pitanja životnog apsurda , drušvenih i individualnih odnosa, prikazana kroz nešto drugačiju prizmu.
Ne samo žensku, već i prizmu savremenog doba, u kojem su filozofska pitanja napuštena u korist površnosti i materijalizma.
Slađana Vujović, glumica, scenarista i rediteljka predstave ističe da je predstavi prethodila serija radionica sa ženama koje su davale mišljenja o ovim pitanjima.
"Od njih sam dobila povratnu informaciju, da one sasvim drugačije gledaju na to, lakše prihvataju apsurd života, jer idu dalje", kaže Vujovićeva.

Ženska promišljanja „velikih tema“ navela su publiku, kažu glumice, na razmišljanje o beskrajnom ponavljanju životnih rituala. Ovaj tekst, pokazalo se do sada, može se tumačiti na različite načine, ali u osnovi ostaje pitanje o apsurdnosti života.
"Kada sam pričala sa publikom mnogi su mi rekli da su se poslije predstave osjećali neugodno, a tu dolazimo na početak priče - teatar nije tu samo da nas zabavi već upravo da nas navede na razmišljanje o temama koje baš i nisu tako lijepe", naglasila je Senka Domović, glumica i producentkinja predstave.
Ovo je četvrto izvođenje nove Beketove verzije, a s obzirom na to da je riječ o kamernoj sceni, glumice ističu da im je trebinjska publika bila najbolja do sada.


RTRS