201999.jpg

Rusija će smatrati proširenje vojne infrastrkture NATO-a na Finsku i Švedsku kao direktnu prijetnju i biće u obavezi da odgovori, rekao je danas sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev.

- NATO nije odbramben već agresivno napadan vojni blok i sam ulazak u taj savez predviđa automatski prenos značajnog dijela suvereniteta na Vašington. U slučaju proširenja vojne infrastrukture Alijanse na terotorije Finske i Švedske, Rusija će to smatrati direktnom prijetnjom po svoju bezbjednost i mora da odgovori - istakao je Patrušev za ruski dnevnik "Argumenti i Fakti".

Prema njegovim riječima, NATO smatra da bi za Ukrajinu bio idealan beskonačni sukob na njenoj teritoriji. On je istakao da će o sudbini Ukrajine odlučivati ljudi koji žive na teritoriji te države.

- Idealno bi bilo za cijeli NATO na čelu sa SAD - beskonačan, tinjajući sukob u Ukrajini jer je Zapadu ta zemlja potrebna kao protivteža Rusiji, ali i probno tlo za odbacivanje zastarjele municije - naglasio je Patrušev.

Španski premijer Pedro Sančez tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu najavio je da će Švedska i Finska prisustvovati samitu NATO-a koji će biti održan od 28. do 30. juna u Madridu.