Politička koplja Bošnjaka i Hrvata u Mostaru ponovo su se slomila preko leđa malobrojnih Srba.


Kao manjina u gradu na Neretvi, Srbi se žale da nemaju nikakva prava, do posla teško dolaze a pare iz budžeta grada daju im se na kašikicu. Zbog političkog rata druga dva naroda, ni formalnu konstitutivnost ne mogu dobiti.
“Primjera radi, od 519 zaposlenih u gradu Mostaru radi 23 Srba. Od 50 miliona maraka budžeta za ovu godinu projekti srpskog naroda ušli su sam 50 hiljada marka. To vam je 0.01%, i to vam je stepen naših prava u ovom gradu”, rekao je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.
“To bi bio neki prvi korak da ostvarimo svoja prava da se prvo izborimo za formalno-pravnu konstitutivnost. I mislim da je to jako bitno”, kaže mostarski paroh Radivoje Krulj.
Amandman za konstitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na usvajanje čeka punih osamnaest mjeseci. Kočnica su poslanici iz redova hrvatskog naroda. Zbog ovoga problema mostarski Srbi su se obraćali mnogima pa i svim političkim partijama iz RS.
“Na žalost, moram to reći, ni jedna parlamentarna politička partija u RS nije se oglasila po ovom pitanju niti je dala bilo kakav komentar. Izgleda, da oni vođeni nekakvim svojim političkim obračunima u RS ne vide problem srpskog naroda u Federaciji”, kazao je Golo.
Priča oko konstitutivnosti Srba u ovom kantonu je čista politička igra između HDZ-a i SDP-a. Hrvati jednostavno ne žele dići ruku za prijednog bošnjačkih kolega. Sve to potvrđuje i predsjednik skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago.
“Nemamo neke argumente u javnom prostoru da se ovi amandmani ne usvoje nego se od prilike sada ide na situaciju ko je predložio, da li je predizborna ili nije predizborna? Evo ja samo da kažem da su ovi amandmani u proceduri skoro 18 mjeseci”, izjavio je Šerif Špago, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Mostar je nezamisliv bez srpskog naroda, izjavio je u Trebinju prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović. No ipak zbog HDZ-a mostarski Srbi nemaju konstitutivnost i osnovna prava.
Zašto Dragan Čović priča jedno a mostarski HDZ radi drugo, danas nismo uspjeli saznati. Poslije bezbroj poziva, poruka i pokušaja niko od mostarskih HDZ-ovaca nije želio stati pred našu kameru.
ATV