20201220_115420_resize_37.jpg

Na 142 biračka mjesta od 150 postoji razlika između broja birača koji je izvješten od strane CIK-a i broju birača na licu mjesta.

Radi se o više hijada slučajeva, a očekuju se detalji tokom dana, rečeno je na konferenciji za medije Koalicije Pod lupom koja nadgleda izbore u Mostaru. „Sva pažnja je usmjerena na to: Mi smo dobili izvod sa spiskovima i listama. Prema trenutnim informacijama koje imamo sa terena po broju iz centralne izborne komisije, radi se o 142 mjesta od 150 ukupno na kojima postoji razlika.

Za sada imamo razliku oko 4.000 birača“, rekao je Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom. Jovanović je naveo da na pola biračkih mjesta nije istaknuta pripadnost članova biračkih odbora nekoj stranci što je obveza kako bi se dao doprinos transparentnosti i čime bi se evidentiralo gdje je došlo do eventualne trgovine glasovima. “Svako drugo mjesto u Mostaru pravi ova neregularnost“, rečeno je na press-konferenciji Koalicije Pod lupom.

Potvrdio je da su dobili prijave oko pošaranih listića ali i da ne vidi logike čemu bi se unaprijed pravili nevažeći listići. Skoro svim posmatračima Koalicije omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu posatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen s Gradskim izbornim štabom Grada Mostara.

“Na 18,3 odsto biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obvezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6 sati. 4,2 odsto biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Centralne izborne komsije BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19“, rečeno je. Na jednom biračkom mjestu nedostaje 29 glasačkih listića za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Centralni birački popis za to biračko mjesto. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta. Na svim biračkim mjestima izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.