Na izbornoj skupštini Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar za novog predsjednika izabran je mostarski paroh Radivoje Krulj, a za potpredsjednika novinar Sanja Bjelica Šagovnović.Krulj je naglasio da su mostarski Srbi i osnivači "Prosvjete" zlatnim slovima pisali istoriju i kulturu tog grada. "Trudićemo se da budemo dostojni nasljednici i da vratimo duh srpske kulture u grad na Neretvi", rekao je Krulj.
On je sinoć u predstavljanju četvorogodišnjeg programa rada istakao da će zajedno sa novoizabranim rukovodstvom Društva raditi na jačanju mostarske "Prosvjete" u svakom segmentu, te unapređenju dosadašnjih aktivnosti i manifestacija, kao i organizovanju novih.
Novi predsjednik je već za petak, 15. septembra, najavio projekciju filma "Zaveštanje", te naglasio da će ovogodišnje "Šantićeve večeri" u organizaciji "Prosvjete" biti otvorene 10. oktobra u Mostaru.
On je poseban fokus stavio na "`Prosvjetinu` školu srpskog jezika, istorije i kulture" navodeći da će njen rad biti unaprijeđen, te naglasio da je cilj otvaranje škole na srpskom jeziku u Mostaru.
"Cilj nam je osnovati i `Prosvjetin` Fond za stipendiranje đaka i studenata, te obnoviti izdavačku djelatnost i raditi na unapređenju kulturnog, naučnog i književnog stvaralaštva. Dostojanstveno ćemo se spremati i za obilježavanje 150 godina od rođenja Alekse Šantića iduće godine, zatim raditi na otvaranju odbora u drugim opštinama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te sistemskom rješavanju finansiranja Društva", naveo je Krulj.
Na četvorogodišnji mandat izabran je i novi Upravni odbor koji čine: Sanja Đurasović, Danilo Golo, Vladenka Milović, Sretenka Ćihorić, Vanja Bjelica Čabrilo, Radislav Tubić, Branka Medan, Tanja Čvoro i Gorica Rašović.
U Nadzorni odbor izabrani su Milena Komlen, Zlatko Serdarević i Goran Sudar.
Redovna izborna skupština održana je u Vladičanskom dvoru u Mostaru.
Izvor: SRNA