Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar podijelilo je danas godišnju Prosvjetinu stipedniju ”Vladimir Ćorović” za 97 stipendista – učenika osnovnih i srednjih škola i studenata iz cijele Hercegovine.

Dodjela stipendija održana je u dvorištu Stare crkve nakon liturgije na Vaskrsni ponedeljak.

Ovogodišnji stipendijski fond je 80. 000 KM, a stipendije je dobilo 25 učenika osnovnih škola u iznosu od 500 KM, 24 učenika srednjih škola u iznosu od 700 KM i 48 studenata po 1000 KM. Osim stipendija podijeljena je pomoć za učenike i studente koji nisu među dobitnicima, a koji su u stanju socijalne potrebe.

Predsjednik Organizacionog odbora Prosvjetine stipendije ”Vladimir Ćorović” Slavko Andrejević poručio je stipendistima da ulažu svoje znanje, pokažu zajedništvo i čuvaju svoju tradiciju i korijene.

”Pored želje da materijalno podržimo đake, studente i studentkinje, želimo i da Vas podsjetimo na neophodnost usvajanja i očuvanja najviših životnih vrijednosti dok ste mladi, jer ste Vi budućnost našeg naroda, a naša velika želja jeste da budete bolji od nas. Primite naše savjete u najboljoj namjeri i sjećajte ih se kroz život. Neka Vas ova stipendija podstakne na još veću marljivost i pregalaštvo i neka bude nadahnuće koje će Vas usmjeriti ka tome da uvijek gledate na životne situacije pozitivno i hrabro”, poručio je Andrejević studentima.

On je stipendiste podsjetio da trebaju brižljivo da njeguju svoju tradiciju, kulturu i istoriju.

”U životu će Vam poznavanje sopstvenih korijena i nasljeđa omogućiti da bolje savladate nove okolnosti i izazove na koje ćete nailaziti. Svoje rodoljublje i nacionalni identitet uvijek iskazujte na miran, smislen i dostojanstven način, između ostalog i tako što ćete i Vi, s vremenom, početi da pomažete drugima, kao što mi danas pomažemo Vama. Budite uvijek pošteni ljudi, s ličnom odgovornošću i moralno ispravni. U korijenu riječi obrazovanje jeste riječ obraz, odnosno poštenje, a to je stoga što je obrazovana osoba samo ona koja je i moralno ispravna. Ulažite u sopstveno znanje za vrijeme školovanja, ali i tokom cijeloga života, jer Vam jedino znanje niko ne može uzeti. Srbi i Srpkinje Mostara i Hercegovine uvijek su bili prirodno gospodstveni ljudi. Njegujte tu osobinu, ne samo riječima već i djelima, u svakom trenutku”, naglasio je Andrejević.

Predsjednik SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sana Bjelica Šagovnović čestitajući stipendistima istakla je da je mostarska ”Prosvjeta” ponosna što Prosvjetina stipendija ”Vladimir Ćorović” iz godine u godinu raste i što su danas u Mostaru među dobitnicima učenici i studenti iz cijele Hercegovine.

”Iza ovoga, sada već mogu kazati, velikog projekta stoje dobri ljudi koji vole svoj narod, koji vole Mostar i Hercegovinu i koji žele da ulažu u obrazovanje, znanje i svjetliju budućnost našeg naroda i ovih prostora. Stoga im se zahvaljujem u ime ‘Prosvjete’ i Organizacionog odbora Prosvjetine stipendije, ali i svih naših stipendista. Srećni smo što se u mostarskoj Prosvjeti ponovo rade velike i lijepe stvari i što se u Mostaru okupljamo oko dobrih i plemenitih ideja. Ovaj grad i naša ‘Prosvjeta’ iznjedrili su velika imena poput Šantića, Ćorovića, a nadamo se da će tako biti i u budućnosti, jer smo se kroz prijave za ovu stipendiju uvjerili da u Hercegovini stasavaju sjajni mladi ljudi”, kazala je Bjelica Šagovnović.

Ona im je poručila da nastave učiti, ulagati u sebe i svoje znanje, jer ni vrijeme ni sila ljudska ne mogu oteti: znanje i vrline.

”Našim stipendijama nagrađujemo najbolje, podstičemo ih da se obrazuju i budu izvrsni, ali nastojimo da im poručimo da je jednako važno biti dobar čovjek i njegovati vrline. Nastojimo da šaljemo poruku poštovanja i zajedništva. Budite neko ko u svim svojim djelima, mislima i riječima – sabira i umnožava. Nikada ne zaboravite da su poštovanje i ljubav prema našoj vjeri i naciji utemeljeni na poštovanju i svih drugih vjera i nacija”, poručila je Bjelica Šagovnović.

Stipednije je dobilo 25 učenika osnovnih škola

Stipendije su dobila 24 učenika srednjih škola

Stipendije je dobilo 48 studenata iz Hercegovine

Jedna od stipendista Jelena Kandić iz Mostara, studentkinja četvrte godine ruskog i engleskog jezika i književnosti zahvalila se ”Prosvjeti” i donatorima i izrazila nadu da će ovaj program, dugoročno opstati.

”Ovo je nešto divno što se desilo za Hercegovinu i evo naš Mostar. Nadam se da je ovo tradicija koja će se održati i da će broj stipendista sve više i više da raste. Ovim se vrednuje naš trud i uspjesi”, kazala je Jelena Kandić.

Sava Milojević iz Bileće, student pete godine Medicinskog fakulteta u Foči, drugu godinu zaredom je dobitnik stipendije. ”Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam drugu godinu zaredom dobitnik stipendije SPKD ”Prosvjeta” iz Mostara. ‘Prosvjeta’ i ova stipendija izdvajaju se iznad svih ostalih, jer nas okupljaju na svetim liturgijama gdje zahtijevamo živu riječ Hristovu. Nisu mogli naći ljepše dane od Vaskrsa da nas sve okupe pod ovim sjajnim nebeskim svodom i mostarskim suncem”, kazao je Sava Milojević.

”Neizmjerno je značajna ova stipendija i zahvalni smo na njoj. Jako sam srećna što sam u prilici da se sretnem sa ljudima koji u ovako teškim vremenima nastoje da se izdignu i pomognu mladima da lakše koračamo na životnoj stazi. Velika je čast što su ovu stipendiju primali Ivo Andrić, Svetozar Ćorović i drugi znameniti ljudi”, navela je Helena Brajić učenica iz Trebinja.

Učenice iz Mostara Ivana Mavrak i Andrea Belović naglasile su da im stipednija mnogo znači i da ih podstiče da budu još bolje učenice.

Stipendisti su na poklon dobili i po tri knjige od Slavka Andrejevića – ”Vladalac” od Nikola Makijavelija, ”Kakve su ti misle, takav ti je život” oca Tadeja i ”Moć sadašnjeg trenutka u praksi”, Ekarta Tola, a knjigama su nagrađeni i studneti koji su napisali najbolja motivaciona pisma.

Prosvjeta je 1902. godine osnovana, prije svega, kao društvo za stipendiranje đaka i studenata, a Prosvjeta u Mostaru osnovala je prva dva đačka doma u Bosni i Hercegovini.

Prosvjetina stipendija obnovljena je 2016. godine, prvo pod imenom „Stipendija (potomaka) porodice Dokić za djecu Mostara“, koju je uspostavio Slavko Andrejević, potomak čuvene mostarske porodice Dokić, uz podršku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, kao i porodice Borisa Peške. Godine 2018. ova inicijativa se proširuje, te od tada stipendija nosi naziv Prosvjetina stipendija „Vladimir Ćorović“. Od 2019. godine program stipendiranja uključuje đake i studente s teritorije cijele Hercegovine. Naš program danas podržavaju 71 donator i donatorka, koji tim svojim djelom šalju najvažniju poruku – poruku zajedništva.

Među najpoznatijim Prosvjetinim stipendistima bili su: Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović, a stipendije su dobili i mnogi drugi, kasnije istaknuti Hercegovci i Hercegovke.