Na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru završeni su krovopolagački radovi, a u narednih mjesec do dva očekuje se završetak grubih građevinskih radova, pa se uskoro očekuju i prva redovna bogosluženja u ovom hramu."Sada možemo reći da nam se crkva više ne nalijeva, odnosno njena unutrašnjost je suva, pa se vrlo skoro, ako Bog da, mogu očekivati i unutrašnji radovi", kaže za "Nezavisne" mostarski paroh Radivoje Krulj.hram-mostar.jpg

To praktično znači da se odmah kreće sa drugom i trećom fazom obnove crkve, odnosno, kako kaže otac Radivoje, kreće se sa uređenjem partera i ostalim uređenjima enterijera.

Za četiri mjeseca se očekuje proslava praznika Svete Trojice (16. juna), kome je i posvećena crkva, a u prošloj godini je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska proslavila 800 godina, što su, kako kaže otac Radivoje, veliki razlozi da se u Mostaru upriliči svečanost."Možda će to značiti i početak redovnih bogoslužbenih aktivnosti u Sabornoj crkvi, a ako budemo uspjeli završiti zacrtane radove, možda i osvećenje crkve, iako ne želimo ništa prejudicirati", kaže Krulj.

U dosadašnje radove je utrošeno više od šest miliona maraka, što podrazumijeva građevinske radove, zajedno sa takozvanom kapom zvonika koja se treba završiti i unutrašnji malteri i podovi.

Tek poslije svega toga slijede druga i treća faza, odnosno druga faza je uređenje eneterijera, ukrašavanje hrama iznutra, dok je treća faza uređenje partera, gdje je predviđeno da se uradi i podzemna garaža sa oko 150 parking mjesta, kao i sanacija velikog potpornog zida prema putu, te suvenirnica, kapija i prilaz crkvi.

"Ovi finalni radovi će biti nakon što se završi projektna dokumentacija i dobijemo ponude od potencijalnih izvođača", kaže Krulj.

Druga i treća faza ni približno neće koštati koliko ova prva, koja je bila i najobimnija i najvažnija, jer je, kako objašnjava otac Radivoje, bilo komplikovano obnoviti crkvu u onom starom, autohtonom izgledu kakva je bila, sa svim iskoristivim starim materijalom koji je ostao od nje."Hvala Bogu, zahvaljujući ponajprije dvjema vladama, Republike Srpske i Srbije, kao i svim dobrovoljnim prilozima mnogih naših vjernika, mnogih Mostaraca, prijatelja koji nisu pravoslavne vjeroispovijesti, mi smo uspjeli završiti većinu građevinskih radova. Vjerujemo u čvrsta obećanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz RS, pa ćemo u ovoj godini dovršiti i ono što je ostalo od ove građevinske faze do kraja godine", ističe Krulj.

Saborna crkva u Mostaru, koja je sagrađena 1873. godine, devastirana je u ratnim dešavanjima 1992. i 1993. godine, ali je njenom rekonstrukcijom, započetom prije desetak godina, ponovo dobila stari izgled velelepne i živopisne građevine sa lokaliteta Brankovac i kao jedan od najviših i najljepših pravoslavnih hramova na Balkanu ponovo postala jedan od simbola grada na Neretvi.