Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je nakon razgovora sa mitropolitom Amfilohijem da je taj susret potvrda da Vlada želi dijalog o suštinskim i ključnim problemima.

markovic.png.jpg

„Ovaj sastanak je i potvrda potpune spremnosti da uvažimo i saslušamo poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju o ovom pitanju“.

Dijalog je, kako je kazao, trajao više od dva sata, te da je dao garancije i uvjerenja da zakon nema skrivenu agendu i zlokobnu misiju za Mitropliju, da je to zakon koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu i da ne ugrožava MCP niti ugrožava položaj ni status jednog sveštenika.

„Ukazao sam da je Vlada bila veoma trpeljiva kada se kršio zakon i rekao mi je da njegovi sveštenici nisu za to imali njegov blagoslov“, dodao je Marković.

Kazao je da je mitropolit Amfilohije tražio da se povuče zakon zbog nepovjerenja i straha za poziciju MCP.

„Pokušao sam ga uvjerim da nema razloga za strah niti ih može biti. ostali na tome da se sve pomjeri nekoliko dana, i tako dalje, da vas ne opterećujem tim.

Složili smo se da vodimo dijalog i nakon glasanja o ovom zakonu ako prođe u paralmentu.

Tu se nismo složili. Mitroplit i njegovi saradnici su rekli da je zakon dobar osim članova od 62 do 64.

U pitanju je nepovjerenje i strah zbog neviđenih manipulacija.

Jedna manipulacija je ta da je predsjednik Vlade dobio šamar jer je razgovarao sa Amfilohijem“, kazao je premijer i dodao: „Nemojte povlađivati sitnim intersima i spekulacijama. Na nama je odgovornost, a ne na igračima van ovog terena, posebno onima koji nisu dobronamjerni.

Pozivam Vas, gospodine Mandiću, na obostrano povjerenja, da izađemo odavde sa punim razumijevanjem, iako se ne slažemo po svim pitanjima“.