Na gradskom groblju u Podgljivlju danas je počela ekshumacija posmrtnih ostataka Trebinjaca stradalih u ustaškom zločinu na Pridvoračkoj jami.

ekshumacija.jpg

U junu 1941. godine ustaše su ubile i u jamu bacile 13 Trebinjaca, koji su u oktobru iste godine na inicijativu sugrađana i uz pomoć italijanskih vlasti sahranjeni u Podgljivlju, u zajedničku grobnicu bez spomen obilježja.

Posmrtni ostaci šest ubijenih ranije , kažu potomci, sahranjeni su u porodičnim grobnicama. Nakon 78 godina, Gradska uprava prihvatila je obavezu da se i preostale žrtve otkopaju, identifikuju i dostojno obilježe njihova grobna mjesta.

„Na molbu potomaka stradalih u Pridvoračkoj jami, Grad Trebinje je odgovorio pozitivno i obezbijedio sredstva za ekshumaciju, DNK analizu i dostojnu sahranu ljudi koji su na ovom neuređenom prostoru već gotovo osam decenija “ rekao je predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.

ekshumacija 1.jpg

Pokolj je, kako kažu potomci žrtava i stariji mještani Pridvoraca, počinjen u noći između 23. i 24. juna 1941. kada su ustaše, mahom komšije Bošnjaci, pohvatale goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i tu pobacali, dok su sa jame uspjeli da pobjegnu Vule Vlačić, Jefto Škoro i Vaso Popovčević.

Slobodanka Tanović, čiji je otac Jefto Škoro preživio ovaj zločin, ali ne i ustašku kamu od koje je kasnije stradao , ne krije emocije. Tugu zbog svega što se desilo njenom ocu i porodici kaoi i drugim žrtvama ovog zločina, ali i radost zbog toga što će konačno biti dostojno sahranjeni i imati spomen-obilježje koje im dolikuje.

Kaže da su u svim proteklim decenijama inicijative porodica da se zajednička grobnica u Podgljivlju barem krstom dostojno obilježi ostajale bez odgovora.

„Zato sam danas srećna. Kada mi je prišao predsjednik Skupštine na pomenu na Pridvoračnoj jami da mi to saopšti – nisam mu čak ni vjerovala. Nakon toliko decenija čovjek više ne vjeruje nikome“, kaže Slobodanka.

Specijalista sudske medicine Dražen Damjanjuk, koji rukovodi radovima na ekshumaciji skeletnih ostataka stradalih, kaže da su oni u dovoljno dobrom stanju da bi se uradila DNK analiza, tim prije što je od njihovog ukopa prošlo skoro osam decenija.

„Tražimo preostalih sedam skeletnih ostataka, nakon čega slijedi njihova identifikacija. Prethodno smo uzeli nesporne uzorke njihovih nasljednika, kako bi ih uporedili u Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci i ustanovili njihov identitet“, rekao je Damjanjuk.