Pripadnici MUP Srbije, u saradnji sa BIA i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, uhapsili su D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materija.


MUP navodi da se trojica uhapšenih terete se da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsjednika Srbije.

Policija je kod D. B. pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom koji mu je, kako se sumnja, prethodno predao M. J. (2001), koji je uhapšen zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružjem i eksplozivnim materijama.

M. J. je, kako se sumnja, to oružje prethodno otuđio, pa se tereti i za krivično djelo teška krađa.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija uhapšen je i I. T. (1995).

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnim tužilaštvima, navodi MUP.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da to ministarstvo neće dozvoliti nasilnim pojedincima ni grupama da ugrožavaju ustavni poredak Srbije, bezbjednost, mir i sigurnost svih njenih građana.