MUP Republike Srpske -
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje preventivnu kampanju "Budi oprezan-oružje nije igračka!" čiji je cilj da upozna građane sa mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U posljednjih pet godina na području Republike Srpske evidentirana su 32 događaja koja se odnose na upotrebu vatrenog oružja prilikom proslava, ali i drugih slučajeva.

U dva slučaja dva lica su smrtno stradala, a šest njih je zadobilo teške i lake tjelesne povrede, navodi se u saopštenju.

- Iako je zakonskim aktima zabranjeno korištenje oružja na javnim mjestima, pojedinici to i dalje čine i tako dovode u opasnost druge građane, posebno kada se vatreno oružje koristi na proslavama, na kojima se puca u vis. Zalutali meci mogu biti opasni po život, ali i izazvati strah i paniku. Neovlašeno korištenje vatrenog oružja je opasno po društvo i ugrožava javni red i mir - naglasili su iz MUP-a Srpske.

MUP Srpske će u periodu od 15. novembra do 31. decembra ove godine u okviru ove kampanje organizovati niz događaja koji imaju za cilj edukaciju građana o opasnostima upotrebe vatrenog oružja, ali i samim sankcijama koje su predviđene.