Trebinje - udes - Foto: RTRS
Na putevima Republike Srpske za šest mjeseci ove godine dogodilo se 4.548 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 40, a teže je povrijeđeno 246 lica, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda su neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, nedržanje odstojanja, prvenstvo prolaza, vožnja unazad i strana kretanja vozila.

Vozači pod dejstvom alkohola prouzrokovali su 525 saobraćajnih nezgoda, vozači do dvije godine vozačkog staža 421 saobraćajnu nezgodu, lica bez položenog vozačkog ispita 149, a četiri saobraćajne nezgode izazvali su vozači pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova.

U periodu januar - jun ove godine iz saobraćaja je isključeno 10.539 vozača i to najviše onih pod dejstvom alkohola - 8.967.

Novi stacionarni radarski sistemi, čiji je cilj da se preventivno djeluje na vozače da brzinu kretanja prilagode zakonskim ograničenjima, pušteni su do sada na području Banjaluke, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Oštre Luke, Laktaša, Prnjavora, Kotor Varoši, Čelinca i Kneževa.

Imajući u vidu da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška usljed koje dolazi do saobraćajne nezgode, u MUP-u ističu da im je cilj smanjenje procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu, zbog čega rade na uspostavljanju stacionarnih radarskih sistema i u ostalim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

Sa istim ciljem MUP koristi i presretače, ukupno 12 na putevima Srpske.