U Trebinju će se od 2. do 14. avgusta održati drugi po redu „Music and More SummerFest“, internacionalni festival klasične muzike. Tim povodom u našem gradu ovih dana boravi Tatjana Ranković, osnivač i direktor ovog festivala.


Premijera festivala održana prošle godine je bila velelepna i nadmašila je sva naša očekivanja- kaže Ranković za Radio Trebinje.


„Nisam se nadala tolikom uspehu. Čak od poslednjeg dana festivala do danas, dobijam poruke, mejlove… Razna poznanstva sam napravila baš nakon tih koncerata. Sada mogu da kažem da sam prezadovoljna što smo i juče napravili uspešan i produktivan sastanak u gradskoj upravi i ostalim partnerima iz Trebinja i što smo usaglasili bogat program za naredni muzički spektakl!“, objašnjava ona i najavljuje dolazak učesnika drugog avgusta, a između ostalog četvrtog avgusta gala koncert u amfiteatru Crkvine.


Ona kaže da je pored nekoliko novina, na sljedećem festivalu i ta da će četvrtog i šestog avgusta u programu učestvovati i baletska kompanija iz Kalifornije sa četiri baletana i tri koreografa.


„Naravno, već početkom juna će biti štampani plakati sa programom koji će biti svuda po gradu i ljudi će se moći upoznati sa tim šta ih koji dan očekuje. Najavila bih i vrlo važnu stvar a to je da kompozitor Jonel Petro, inače moj suprug koji je prošle godine pisao Sunčani valcer, ove godine piše jednu divnu kompoziciju „Kredo 800“, koja će biti posvećena jubileju Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. To će biti za gudački ansambl i klavir i ja ću isto da sviram i izvešćemo je četvrtog avgusta u amfiteatru. I to će biti počasna kompozicija ovogodišnjeg festivala“, kaže ona.


Takođe petog avgusta će biti vrlo važno donatorsko veče u cilju kupovine koncertnog klavira za Kulturni centar.


„Namjeravamo da Trebinje zaista bude jedan centar u kome će ovakav festival nadam se trajati večno“, objasnila je ona i kako kaže, neće sve detalje da otkriva već poziva sve da dođu da se upoznaju sa svjetskim spektaklom.


Ranković kaže da je ideja za ovakav spektak građena godinama.


„Rođena sam u Beogradu. Ali 1981.godine nakon završetka akademije u Novom Sadu sam nastavila studije u Džulijardu u SAD, gde sam magistrirala i doktorirala. I sad tamo živim. Godinama sam razmišljala kako da spojim prošlost i sadašnjost i napravim neku budućnost koja će ostati iza mene i da doprinese kulturnom značaju“.


O Trebinju nije razmišljala, gledala je predjele od Italije, Njemačke. I Pula je bila jedna od opcija. Ali stalno je sanjala o našoj teritoriji. I napokon dogodilo se to da joj njena prijateljica iz kompanije klavira „Pijano lend“ predstavi Trebinje kao mogućnost.


„Sa njom sam prvi put došla i oduševila se mjestom koje ima jednu magiju. Zaljubila sam se na prvi pogled. I kažem magično Trebinje za mene. Amfiteatar Crkvine za mene je otkrovenje. Tada sam se upoznala i sa Dušankom Babić, direktoricom Muzičke škole i odmah smo se propoznale, ja sam joj predstavila kreaciju koju sam zamislila. Onda je sve to krenulo prema tadašnjem gradonačelniku Luki Petroviću koji je prepoznao značaj festivala. I stvarno i njemu i svim partnerima od Muzičke škole, Eparhije Zahumsko-hercegovačke do hotela i Turističke organizacije, svima dugujem veliko hvala zbog vjere u ovu manifestaciju“, zaključuje ona.


Izvor: RT