Muzej Hercegovine u Trebinju od večeras je bogatiji za još jednu, sedmu stalnu a prvu prirodnjačku postavku „Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice“, autora kustosa biologa Mića Miloševića.


Atraktivna prezentacija biljnog i životinjskog, te svijeta minerala i fosila područja Hercegovine svečano je otvorena u okviru Noći muzeja, međunarodne manifestacije kojoj se trebinjski Muzej Hercegovine ove godine pridružio po 12. put – bogatim programom za sve uzraste i otvaranjem svoji fundusa za posjetioce do kasnih noćnih sati.Kustos Milošević kaže da je ideja o stalnoj prirodnjačkoj postavci stara koliko i muzej, te da je višedecinijskim naporima stručnjaka zaposlenih u ovoj ustanovi do danas prikupljeno oko stotinu eksponata faune i flore, minerala i fosila iz ekosistema oblasnog prostora sliva Trebišnjice.


„Među životinjama ima i rijetkih, reliktnih vrsta ovog podneblja. Treba posebno izdvojiti čovječiju ribicu, koja je najviše u svijetu prisutna upravo na području Trebinja, zatim bjeloglavog supa kojeg posljednjih godina više i nema na ovom podneblju iako postoji program da se on vrati, takođe i mrkog medvjed, te slične vrste“, napominje Milošević.
U dijelu postavke posvećenom biljakama, ističe on, akcenat je na reliktnim vrstama Orjena, koje su zbog specifičnog položaja, klimatskih uslova i procesa nastanka masiva preživjele do naših dana još od ledenog doba. Geološki dio postavke čine minerali i fosili, čiji je najveći broj prikupio istaknuti trebinjski naučnik Stevo Čučković.


„Postavka je posebno specifična jer je rađena tehnikom izložbenih dijarama. Svaka dijarama je simulacija prostornog ambijeta u vještačkoj prostoriji. Tako da mi danas u zgradi muzeja imamo – i pećinu, i šumu, i rijeku, i kraška polja, kao posebne ekološke kategogije sa eksponatima životinja, koje inače i žive u takvim okolnostima“, pojasnio je Milošević.
Prirodnjačku postavku muzeja svečano je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakavši da će ona imati nemjerljiv obrazovni i vaspitni značaj.


„Obrazovni – zato što će prije svega djeca osnovnih i srednjih škola prvi put na jednom mjestu imati najočiglednija moguća nastavna sredstva iz oblasti biologije, geologije, geografije i srodnih nauka i naučnih disciplina. A vaspitni – zato što će djeca učiti sa čime se sve mogu sresti na ovim prostorima i što je najvažnije: učiti kako to da sačuvaju i da ostave u nasljedstvu svojim potomcima. Koliko smo mi bili dobri da to učinimo – upitno je, ali u svakom slučaju oni će imati priliku da to nauče bolje od nas“, poručio je Banjak.


Program za sve uzraste


Program „Noći muzeja“ u trebinjskoj muzejskoj ustanovi počeo je Dječijom „Nevesinjskom olimpijadom“, na kojoj su se najmlađi Trebinjci takmičili u nekim od disciplina koje krase manifestaciju – hercegovačkog kandidata za UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.Priređena je i izložba radova sa dječijih muzejskih radionica, koje se od februara ove godine svake subote na različitete teme priređuju u Muzeju Hercegovine, a – kroz nastale crteže, mozaike, čestitke i pisma – posjetioci su mogli da se upoznaju kako naši najmlađi sugrađani kreativno promišljaju tradiciju i kulturno-istorijsko nasljeđe.

Otvorena je i istorijska izložba „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“,nastala u saradnji Zavičajnog muzeja Ruma, opštine Pećinci i Vojnog muzeja.


Prema riječima koautora izložbe arheologa Petra Odobašića – prezentacija je posvećena srpskoj despotovina Brankovića u Sremu, koja je nakon pada Smedereva i narednih sedamdeset godina čuvala državnopravni kontituitet Srbije na teritoriji južne Ugarske, te tvrđavi Kupinik u opštini Pećinci, koja je za stolovanja Vuka Grgurevića Brankovića – Zmaja Ognjenog Vuka bila i posljednja prestonica srpske države.


Dio srpske istorije, koji je većini naših sunarodnika i danas malo poznat, predstavljen je kroz panoe sa rodoslovom i biografijama članova despotske porodice Branković, stare mape, fotografije tvrđave Kupinik, ali i modernu interaktivnu prezentaciju sa prikazima 3D objekta tvrđave i pokretnog arheološkog materijala, a svakih sat vremena prikazivan je i film „Zmaj Ognjeni Vuk“ iz serijala Radio televizije Srbije „Srpski junaci srednjeg veka“.


Program završava koncertom trebinjskog rok sastava „Sedmo nebo“ u dvorištu ustanove.


U Noći muzeja sve postavke Muzeja Hercegovine otvorene su za posjetioce do jedan sat iza ponoći, a kroz platformu EU Info centra Trebinjci će moći da učestvuju i u virtuelnoj šetnji kroz neke od najpoznatijih evropskih muzeja.


Izvor: RT