U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras će biti otvorena izložba „Prostor, oblik, dodir“, nastala kao rezultat projekta Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, autora dr Sarite Vujković i Žane Vukičević.


Riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture devet autora iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – Oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja ove grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu.

Gostovanjem izložbe u Trebinju nastavlja se uspješna saradnja Muzeja savremene umjetnosti RS sa partnerskim institucijama u Republici Srpskoj i regionu, kao i težnja ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja, čiji osnovni cilj je da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine.

Ovaj projekat do sada je gostovao u Tiflološkom muzeju u Zagrebu, Narodnom muzeju na Cetinju, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a predstavljen je i u okviru internacionalnog festivala muzeja „Intermuzej 2018“ u Moskvi.

Izložba se realizuje u saradnji Muzeja savremene umjetnosti Banja Luka i Muzeja Hercegovine u Trebinju, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja.

Otvaranje izložbe je u 20 časova.

Radio Trebinje