Otkako je prije osam mjeseci otvoren muzej ikona i umjetnina, Manastir Žitomislić posjetilo je nekoliko stotina vjernika i turista iz cijelog svijeta.Izložena je jedna od tri najveće zbirke ikona u Bosni i Hercegovini, a riječ je o ikonama i bogoslužbenim predmetima iz riznice manastira Žitomislić.

Dva puta do temelja rušen i obnavljan pljačkan i spaljivan manastir Žitomislić uvijek je iznova vaskrsavao i okupljao vjerni narod.

U burnoj istoriji manastira, mnogi vrijedni predmeti i umjetnine trajno su nestali i uništeni, ali je do danas sačuvana i javnosti izložena ova neprocjenjiva zbirka.

Među eksponatima, posebno su značajne Žitomislićke dveri, sa crkvenog ikonostasa, te pentikostar, bogoslužbena knjiga iz 14. vijeka sa potpisom partijarha Arsenija.

Na nagovještaj rata, prije 27 godina, monahinje su zbirku sklonile. Jedno vrijeme je čuvana u Patrijaršiji u Beogradu, a kasnije u Tvrdošu.

Sada su vraćene tamo gdje pripadaju. Ogroman broj vjernika i turista iz cijelog svijeta, naročito tokom ljetnje sezone, posjetio je i manastir i muzej.

Muzej u Žitomisliću otvoren je u okviru obilježavanja 800 godina Srpske pravoslavne crkve, a nedavno je u okviru istog programa otvoren i muzej manastirske riznice u manastiru Gomionica.