Na humanitarnoj aukciji slika nastalih na ovogodišnjoj umjetničkoj koloniji „KOLO“, koja je večeras održana u dvorištu Muzeja Hercegovine, prikupljeno je oko 5.000 KM, a cjelokupni iznos biće uplaćen za liječenje dječaka Matije Darmanovića iz Trebinja, koji boluje od cerebralne paralize i epilepsije.


„Veoma smo zadovoljni ove godine – sakupili smo ukupno 4.690 KM od prodatih slika. Ali očekujemo i dodatnih nekoliko stotina maraka jer su se i prošle godine nakon aukcije ljudi naknadno javljali zaiteresovani da učestvuju. Vjerujem da će tako biti i ove godine“, kaže Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine, koji je sa Udruženjem likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“ i organizator likovne kolonije „Kolo“.


Grujićeva je dodala da je za humanitarnu aukciju svoje radovi priložilo svih 26 umjetnika, učesnika ovogodišnjeg saziva „Kola“, te da je u ponudi bilo više od 50 umjetničkih djela.


„Slike za aukciju iz Beograda je poslala i ‘Galerija M’ ali i još neki umjetnici koji su učestvovali na koloniji prošle i pretprošle godine. Nisu zaboravili na ovaj lijep običaj trebinjske kolonije i da i ove godine, iako nisu među učesnicima, pokažu tu svoju ne samo umjetničku nego i humanu stranu“, istakla je Grujićeva.


Da bi prodaja umjetničkih djela bila uspješnija a prikupljeno više novca za Matijino liječenje truda nisu žalili ni voditelji aukcije – Darko Kurtović i Snežana Misita, predsjednik udruženja „Bebe“, čiji je član i porodica Darmanović.


RT