Pored puta Trebinje-Ljubinje nalaze se na desetine štandova, jedan se posebno izdvaja. Na „Babinom štandu“ sve domaće.


Vlasnica, baka Olga, kaže du su njeni proizvodi zdravi, ljekoviti i nadaleko poznati. Loza, smokova rakija, meduška više vrsta slatkog i čajeva, samo je dio bogatog asortimana. Posebno je poznata „Babina medna travarica“ a recept zna samo ona.
“Kadulja, vrijesak, kim, iva trava, hajdučka trava, kantarion, majčina dušica, konjogriz. Ima trava dosta ali jednu ne zborim nikom bez koje se ne može”, kaže Olga Ćuk.
„Babin štand“ u selu Veličani je i pod video nadzorom. Olga iz udobne fotelje posmatra sve, kaže niko joj ne može promaći. Iako ima 82 godine vrlo brzo stiže do štanda. Njen dan ne može početi i završiti se a da ne popije makar jednu ljutu.
“I niko mi ne može zabraniti. Popijem i ujutru čašu i uveče i kada mi god padne na um. Sada sam evo popila vino ali možda ću do sat ponovo krknuti čašu”, kaže Olga.
I svako ko dođe na štand prvo mora probati pa tek onda kupovati. I nama je snimanje dozvoljeno tek poslije degustacije.


Kada dođete na „Babin štand“ ne možete a da ne probate neku od njenih rakija. Recept nam nije htjela otkriti rekla je da se njenom rakijom slade i neki od političara. Ono što je sigurno sa ovoga štanda otićete dosta srećniji i raspoloženiji.
I tako je punih 18 godina. Osim na „Babinom štandu“ ove rakije mogu se naći i u nekim od trebinjskih kafića.


ATV