225662.jpg (389 KB)

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, incidenata nije bilo. Građani se okupljaju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, oko kojih pripadnici KFOR-a razvlače bodljikavu žicu. Na bodljikavu žicu KFOR-a Srbi u Zvečanu odgovaraju zastavama, u Leposaviću Davidovom zvijezdom.

Makron: Vlasti u Prištini odgovorne za nerede

Vlasti samoproglašenog Kosova snose odgovornost za nerede koji su pogoršani od kada su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost na sjeveru Kosova i Metohije, u području gdje većinski žive Srbi, izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Srbi iz Zvečana šalju Đokoviću srpsku trobojku u Pariz

Srbi iz Zvečana poslaće srpsku trobojku Novaku Đokoviću u Pariz gdje se takmiči na teniskom grend slem turniru Rolan Garos, najavio je danas bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

Vučević stigao u Rašku, održaće sastanak sa visokim starješinama Vojske Srbije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gdje je razmješten dio snaga Vojske Srbije.

Simić: Rješenje problema u Prištini

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uspio da dovede KFOR u konfrontaciju sa građanima, koji žele mir i povratak na radna mjesta, te da je rješenje problema u Prištini.

Simić je ponovio da su zahtjevi okupljenih Srba da se ROSU jedinice povuku sa sjevera Kosova i Metohije i da nelegalni gradonačelnici ne dolaze u zgradu opštine.

On je rekao da je Kurtija kriv za tenzije na sjeveru Kosova i Metohije jer je uspio da unese haos na terenu

Ljekari i zaposleni u KBC Kosovska Mitrovica došli su da podrže mirni protest u Zvečanu

Elek: Stabilnije stanje Dragiše Galjka, noćas primio još dvije jedinice krvi

Govoreći o zdravstvenom stanju najteže povrijeđenog Dragiše Galjka, direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatko Elek kaže da poslije jutrošnje vizite i hirurškog kolegijuma njegovo zdravstveno stanje je nešto stabilnije, ali ne toliko dobro da bi bio prebačen na odjeljenje hirurgije.

- Noćas je primio još dvije jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će liječenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali - navodi Elek.

Na bodljikavu žicu Srbi u Leposaviću odgovorili  Davidovom zvijezdom

Svoj položaj Srbi u Leposaviću iskazali su stavljajući na bodljikavu žicu šestokraku zvijezdu na žutoj podlozi, kao simbol stradanja Jevreja pod nacistima i život u getu.

Okupljeni građani u Zvečanu razvili srsku zastavu dugu 250 metara

Lajčak:Apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, rješenje moguće samo politički

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocijenio je da su događaji na sjeveru KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje, kroz postojeći dijalog.

Lajčak je za DW, na pitanje koliki je ovo što se događa udarac naporima da se uspostavi mir između dvije strane, rekao da su poslije mnogo, mnogo mjeseci pregovora postignuta dva važna sporazuma - u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa, a zatim u martu u Ohridu i implementacioni aneks.

Vučević: Bezbjednosna situacija na sjeveru KiM visoko rizična; Definisali smo crvene linije

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže za da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Poručuje i da su definisane crvene linije.

Stević: Važno da se mirnim demonstracijama iskaže nezadovoljstvo

- Važno je da se mirnim demonstracijama iskaže nezadovoljstvo Srba na sjeveru Kosova i Metohije. Noć je protekla mirno, sada trenutno ima preko hiljadu građana u Zvečanu. Imam informacije da su povrijeđeni stabilno, momak koji je upucan vatrenim oružjem, je van životne opasnosti, ali je situacija i dalje komplikovana - rekao je za naš Jutarnji program urednik Televizije Most Lazar Stević.

Srbi se okupljaju i u Zvečanu

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žicu, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice takozvanog Kosova.

Srbi ponovo okupljaju od jutros ispred zgrade Opštine Leposavić

Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cijele noći bila je prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim časovima počelo je okupljanje građana.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Srbi neće odustati od zahtjeva da se pripadnici tzv. specijalne jedinice ROSU povuku sa sjevera Kosova i Metohije, izjavio je bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević.

Srbija će, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti i zahtjeva hitno donošenje i sprovođenje mjera koje bi garantovale bezbjednost Srba na Kosmetu, rekao je Aleksandar Vučić nakon razgovora s ambasadorima u Beogradu.