Trebinje - Foto: RTRS
U Trebinju će na praznik Bogojavljenje, 19. januara, biti organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst na rijeci Trebišnjici, rečeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Prethodno će u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg biti služena Sveta liturgija u 9.00 časova, a potom će u 10.30 časova gradskim ulicama poći litija do rijeke Trebišnjice gdje će biti osveštana voda i organizovano plivanje za Časni krst.

Iz Eparhije su napomenuli da će, ukoliko vremenske prilike ne dozvole, bogojavljensko plivanje biti otkazano.

Plivanje za Časni krst biće organizovano i u opštini Bileća, na Bilećkom jezeru, koje će biti upriličeno nakon Svete liturgije u Sabornom hramu Svetog Save u 9.00 časova.

Bogojavljensko plivanje biće organizovano prvi put i u opštini Nevesinje, na jezeru Alagovac, dok će u opštini Gacko biti upriličeno osveštanje vode na jezeru Desivoje i bogojavljensko pogružavanje u vodu.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje - praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.