Na Dan Republike bez plaćanja putarine kako bi se spriječile gužve
Foto: Tanjug/AP | Na Dan Republike bez plaćanja putarine kako bi se spriječile gužve
Na Dan Republike Srpske očekuje se pojačan saobraćaj na auto-putu zbog čega je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza, Vlada Srpske usvojila uredbu kojom se sva vozila oslobađaju plaćanja putarine 9. januara, rečeno je u resornom ministarstvu.
Iz Ministarstva su podsjetili da su uredbom svi korisnici auto-puta, brzog puta i objekata na tim putevima, oslobođeni plaćanja putarine 9. januara u trajanju od 24 časa.

Vlada Republike Srpske donijela je 22. decembra uredbu o dopuni uredbe o visini putarine kojom je regulisana odredba da na Dan Republike Srpske, 9. januara, od plaćanja putarine budu oslobođeni svi korisnici auto-puta, s ciljem sprečavanja saobraćajnih gužvi i omogućavanja građanima da nesmetano i bezbjedno učestvuju na organizovanim manifestacijama širom Republike Srpske.

"Da bi se spriječile saobraćajne gužve i građanima Republike Srpske omogućilo da nesmetano i bezbjedno učestvuju na organizovanim manifestacijama širom Republike Srpske povodom proslave 9. januara - Dana Republike, pokazalo se kao svrsishodno da se korisnici auto-puta na taj dan oslobode plaćanja putarine i na taj način doprinese učesnicima proslave", istaknuto je u saopštenju Vlade Srpske.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Proslava Dana Republike počeće 8. januara kada je centralni događaj tog dana svečana akademija koja će biti održana u sportskoj dvorani "Borik".

Centralna proslava 9. januara kada će biti održana parada, počeće u 17.00 časova, nakon čega slijedi koncert na Trgu Krajine u čast Republike Srpske.