Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi danas, po hitnom postupku, da razmatra prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koji se tiču smanjenja koeficijenta izabranim i imenovanim licima.

Zahtjeve za razmatranje prijedloga o smanjenju koeficijenta izabranim i imenovanim licima podnijeli su poslanici Denis Zvizdić i Dženan Đonlagić.

Oni su u obrazloženjima pojasnili da povećanje osnovice za obračun plata koje je predviđeno budžetom BiH podrazumijeva veće plate svim zaposlenim u institucijama BiH, te da iz toga treba izuzeti izabrana i imenovana lica, posebno delegate i poslanike, kao i članove Predsjedništva, Savjeta ministara i njihove savjetnike koji su i prije uvećanja osnovice imali visoka primanja.

Đonlagić u svom prijedlogu navodi da se njegovim prijedlogom svim licima koja su imala koeficijent četiri i više, treba koeficijent smanjiti za 12,4 odsto, te na taj način neće dobiti povećanje plate kroz povećanje osnovice.

U prvom čitanju, pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač poslanik Adil Osmanović.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti za poslaničke prijedloge i inicijative, među kojima je izvještaj Komisije o prijedlogu poslanika Branislava Borenovića da se za članove Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost imenuju poslanici Mirko Šarović, Predrag Kožul i Šemsudin Dedić.

Poslanici bi trebali razmatrati i izvještaje o radu nekih parlamentarnih komisija, kao i godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2021. godinu.