IMG-2b786be694a2fad53821a79bb2de1fdb-V.jpg (225 KB)

Predstavnici Vikimedijine zajednice u Republici Srpskoj predstavili su danas u Muzeju Hercegovine u Trebinju rezultate projekta "Viki ambasador" u okviru kojeg je u tom muzeju postavljeno oko 60 kju-ar /QR/ višejezičnih kodova na eksponate zahvaljujući kojima će posjetioci moći da saznaju više informacija o njima.

Koordinator GLAM programa Vikimedinije zajednice Republike Srpske Bojana Marić rekla je novinarima da višejezični kodovi korisnicima nude isti sadržaj na više jezičkih varijanti i to u obliku enciklopedijskog teksta.

"Oni korisnicima nude 333 jezičke varijacije pretraženog sadržaja", navela je Marićeva.

Ona je istakla da je ovaj projekat koncipiran na saradnji sa obrazovnim institucijama u Republici Srpskoj, kao i galerijama, bibliotekama, arhivima i muzejima.

Marićeva je dodala da su ove godine projektni saradnici bili, osim Muzeja Hercegovine u Trebinju, i regionalni Muzej u Doboju, Narodna biblioteka "Dr Ljubo Mihić" u Ljubinju.

IMG-a48e74dc6883ae2f015d5dc24c35f99e-V(1).jpg (198 KB)

Kustos-etnolog u Muzeju Hercegovine u Trebinju Božana Đuzelović rekla je novinarima da će zahvaljujući kodovima koji se nalaze na eksponatima posjetioci Muzeja moći da saznaju više o njima.

Ona je rekla da je Trebinje kao grad kulture postao vrlo zanimljiva turistička destinacija gdje dolaze turisti sa različitih meridijana i biće im drago da imaju mogućnost da na maternjem jeziku saznaju nešto o srpskoj kulturi i tradiciji.

"Počeli smo od eksponata koji su dio naše trenutno izmještene arheološke postavke, tu su predmeti iz Dučićeve kolekcije, a veći dio kodova se nalazi na našoj stalnoj etnološkoj postavki", rekla je Đuzelovićeva.

Viki GLAM inicijativa predstavlja podršku institucijama kulture: galerijama, bibliotekama, arhivima i muzejima u Republici Srpskoj u okviru različitih projekata i projektnih modela.