Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavljeni su rezultati projekta prekogranične saradnje “Transport related Air Pollution and Health impacts in the Čačak city“ (AIRPOLISCA), koju realizuju Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu, Fakultet tehničkih nauka Univerzitet u Kragujevcu i Grad Čačak.

Asistent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nikola Kukrić rekao je novinarima da kvalitet vazduha u Istočnom Sarajevu i Čačku nije na zadovoljavajućem nivou i da to pokazuju mjerne stanice postavljene na području ova grada.

On je istakao da je najčistiji vazduh na Jahorini i Trebeviću dok je u urbanom dijelu Istočnog Sarajeva zagađenost veća.

- U sklopu ovog projekta postavljeno je pet mjernih stanica na području grada, na Jahorini, Trebeviću i Brusu, na Trgu Srbija, opštini Istočna Ilidža i Elektotehničkom fakultetu – pojasnio je Kukrić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović istakao je projekat razvoja sistema za mjerenje nivoa zagađenosti nastao na ovom fakultetu uz pomoć asistenata, profesora i studenata.

Pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine grada Čačak Mirjana Đoković rekla je da je grad Čačak prepoznao značaj mjerenja kvaliteta vazduha.

- Prve mjerne stanice postavljene su prije tri mjeseca na tri mjesta, a plan je da se stanice postave na još sedam lokacija – rekla je ona.

Informacije o kvalitetu vazduha građani Istočnog Sarajeva i Čačka svakodnevno mogu da prate na sajtu vazduh.net