Na granici između BiH i Crne Gore oduzeto 30.000 dolara
BILEĆA - Od dvoje državljana Bjelorusije na graničnom prelazu Deleuša između BiH i Crne Gore oduzeta je gotovinu u iznosu od 30.000 dolara.

"Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje će u narednom periodu vršiti pojačane mjere nadzora prenosa gotovine preko svih međunarodnih graničnih prelaza. Kako ne bi bili u prekršaju i u situaciji da im se novac oduzme, pozivamo sve koji prenose gotovinu u iznosu većem od 20.000 KM, da to prijave carinskoj službi BiH. Pored gotovine, obaveza prijavljivanja se odnosi i na vrijednosne papire, čekove i slično, čija je vrijednost veća od 20.000 KM", navode iz UIO.

Navode da se prijava podnosi na pisanom "Obrascu za prijavu gotovine" koji sadrži podatke o: podnosiocu, vlasniku gotovine, predviđenom primaocu gotovine, iznosu i vrsti gotovine, porijeklu i namjeni, smjeru putovanja i prevoznom sredstvu.

Napominju da svako fizičko lice može popuniti obrazac elektronskim putem, te ga ispunjenog i isprintanog predati službeniku na graničnom prelazu ili ga ispuniti na samom graničnom prelazu.

Obrazac za prijavu gotovine je dostupan na službenoj web stranici UIO u pdf formatu, dok se za ispunjavanje na graničnom prelazu obrazac se može zatražiti i dobiti od strane carinske službe.