Na Klobuku kod spomen kapele 162 borca crnogorsko-hercegovačkih bataljona poginulih 1915. godine u borbama sa autrougarskim jedinicama danas je povodom Vidovdana služen pomen i održan tradicionalni čas istorije.


Okupljenim Hercegovcima i Crnogorcima obratili su se predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca i njihovih potomaka i poštovalaca Grada Trebinja, istoričari i brojni pjesnici.

U ime Grada Trebinja okupljene je pozdravio gradonačelnik Mirko Ćurić koji je rekao da ono što su postavili kao temelj naši preci, a to je jedinstvo, sabornost, zajednički nastup i rad može da bude putokaz i treba da bude pravac kojim treba da radimo i djelujemo u narednim godinama.


„Sve je teško i ništa nije lako, ali ono što su nam stari pokazali, taj put jedinstva i sabornosti, je pravi putokaz za sve generacije“, rekao je Ćurić.

U spomen kapeli, koju je u znak sjećanja na klobučke junake podigrao kralj Aleksandar Karađorđević 1926. godine, pomen su služili sveštenici eparhija Zahumsko- hercegovačke i primorske i Budimljansko- nikšićke.

Organizatori ovogodišnjeg časa istorije bili su Udruženje dobrovoljaca, ratnika oslobodilačkih ratova i njihovih potomaka i poštovalaca „Klobuk“ kao i Crkvena opština Grahovo i Udruženje Grahovljana Stara Hercegovina, a pokrovitelj je Grad Trebinje.
Radio Trebinje