a (1 of 1)-2.jpg (436 KB)

Predstavnici Gradske boračke organizacije Trebinje i mještani juče su na prevoju Vardište iznad Starog Slana položili cvijeće, a pomen za nastradale branioce ovog kraja služio je sveštenik Mladen Žulović.

Na ovom mjestu, prije par godina, postavljen je i osveštan Časni krst visok 6,5 metara i spomen ploča u znak sjećanja na 1. avgust 1941. godine kada su mještani Trebinjskih brda, Starog Slana i okoline dočekali dijelove 14. ustaške pukovnije Nezavisne države Hrvatske i oružanom borbom spriječili organizovani pokolj srpskog stanovništva ovoga kraja. Tom prilikom su poginula trojica ustanika i to Božidar Basor, Ilija Savović, Krsto Čihorić, dok je u prethodnoj borbi kada je planula prva ustanička puška na ovim prostorima, prilikom zauzimanja kasarne na Begović kuli 29. jula 1941. od posljedica ranjavanja preminuo i Stevan Bokić.

Jedan od potomaka mještana koji su ovaj kraj odbranili od genocida, Vujadin Vuković je istakao da je ovaj otpor organizovan bez ikakvog ideološkog predznaka već da je isključiva namjera mještana bila da se spriječi ustaški pokolj srpskog naroda ovog kraja. Prema njegovim riječima, u neposrednoj blizini ovog mjesta nalazi se i jama bezdanica koja je prema neprijateljskim planovima bila predviđena za masovnu grobnicu.

viber_image_2023-08-07_14-35-30-232.jpg (665 KB)

– Zahvaljujući bratskoj slozi i međusobnom povjerenju naših predaka opstali smo na ovom kršu. Najmanje što smo mogli da učinimo je da ih na ovaj način pomenemo i da imamo svijest da samo sa vjerom u Boga i slogom i u budućnosti, zlu ne trebalo, samo na taj način možemo sačuvati – poručio je Vuković.

Časni krst visok 6,5 metara i spomen ploču su isfinansirali potomci Vukovića, Bodiroga, Čihorića, Basora, Kokića, Brajića, Savovića…