Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga juče je predstavljena Monografija "Hercegovački korpus", koja je posvećena palim borcima Hercegovine i onima koji nisu dali da u proteklom ratu ni kamen hercegovačke zemlje pripadne neprijatelju.


Bivši komandant Hercegovačkog korpusa Radovan Grubač rekao je da je knjiga, koja je pisana gotovo devet godina, svojevrsni spomenik onima koji su pali braneći Hercegovinu i Republiku Srpsku, te da oni koji su je pisali nisu željeli da se prodaje već da bude poklanjana.
On je podsjetio da je Hercegovački korpus kao dio Vojske Republike Srpske nastao u maju 1992. godine i da je u početku brojao 4.600 boraca, a do jeseni te godine izrastao u formaciju od 24.000 boraca.
"Rat smo završili sa 18.500 boraca", rekao je Grubač.

On je naglasio da je ovaj korpus izveo jedinstvenu operaciju odbrane Hercegovine.
"Sproveli smo 1995. godine i jedinstven operativni manevar radi sprečavanja jedinica Hrvatske vojske da u toku opercije `Oluja` zauzmu i Hercegovinu. Nije otet ni kamen zemlje hercegovačke, a u Hercegovini se kamenjem broji zemlja", naveo je Grubač.
On je ocijenio da je veoma značajno što je knjiga sa ovakvim sadržajem ugledala svjetlo dana i najavio da će u narednom vremenu biti izdate i knjige o pojedinim brigadama koje su bile u sastavu Korpusa.
General Neđeljko Popara istakao je da je odlučeno da u izradi knjige učestvuje petnaestak neposredih učesnika odbrane Hercegovine da bi ovo djelo bilo što vjerodostojnije i dokument za sva vremena.
"Izdali smo knjigu povodom 140 godina od Hercegovačkog ustanka i 20 godina od nastanka Republike Srpske da bi odali počast svim Hercegovcima kojima je sloboda i otadžbina bila najveći zavjet i svetinja", poručio je Popara.
Međunarodni beogradski sajam knjiga održava se od 22. do 29. oktobra.
Izvor: SRNA