Petar Kočić - Foto: Screenshot
U egipatskoj prestonici počela je jedna od najvećih svjetskih smotri knjige - 52. Međunarodni sajam knjige.

Svečanosti otvaranja Sajma u Kairu prisustvovala je i ministarka kulture Srbije Maja Gojković, koja je u razgovoru sa ministarkom kulture Egipta Ines Abdel-Dajem, istakla da je ovakav događaj prilika za kulturnu razmjenu i podsticaj bilateralnim aktivnostima, pogotovo u aktuelnom trenutku u svijetu.

Podsjećamo, da je srpsko književno stvaralaštvo i izadavaštvo na ovom sajmu u znaku antologijske pripovijetke "Jablan" Petra Kočića, prevedene na arapski jezik. Inače, na štandu Srbije ljubitelji pjesništva i romana, moći će da se upoznaju sa djelima srpskih klasika, kao i savremenih stvaralaca.

Saradnje između institucija kulture Srbije i Egipta traje već godinama, posebno između pozorišta, baleta i opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Kairske opere, kao i narodnih biblioteka.

Gojkovićeva je napomenula i da postoje značajne mogućnosti saradnje u okviru programa Kulturna prestonica Evrope – Novi Sad 2022. godine, što je prilika i da se egipatska kultura predstavi publici u Srbiji.

Posebna pažnja biće posvećena, kako je navedeno, jačanju koprodukcione saradnje u oblasti filmske produkcije i audiovizuelne djelatnosti kako u Srbiji tako i u Egipat, kao i unapređenje saradnje između filmskih kuća i stručnjaka koje djeluju u oblasti filma.