Za šire pordučje Banjaluke, Prijedora, Trebinja na prostoru Republike Srpske i Bihaća, Mostara i Tuzle na području Federacije BiH proglašeno crveno meteoupozorenje zbog ekstremno visokih temperatura.


Za ostala područja važi narandžasto upozorenje.
Vrlo visoke temperature negativno će djelovati na manje osjetljive osobe, pa će se javljati reakcije u smislu osjećaja umora i malaksalosti.
Kod meteoropata reakcije će biti još izraženije.
Svi a posebno hronični i kardiovaskularni bolesnici, te starije osobe i djeca trebaju maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom i umanjiti aktivnosti. Preporučljivo je provoditi mjere zaštite od UV zračenja sunca.

Do značajnijih promjena neće doći ni u drugoj sedmici augusta. Maksimalne temperature vazduha kretaće se do 40 stepeni, a pad temperature zraka moguć je od četvrtka, 10.augusta.
Padavine se očekuju u drugoj polovini mjeseca augusta.
Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pozivaju građane da ukoliko je moguće što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem dijelu dana.
Visoka temperatura ovih dana mogla bi da utiče na većinu populacije, navode iz Ministarstva i preporučuju boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, uzdržavanje od fizičkog napora, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti.
"Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U tom slučaju preporučljivo je da se odmah jave ljekaru porodične medicine", navodi se u saopštenju.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske posebno upozorava roditelje da u najtoplijem dijelu dana zaštite svoju djecu, koja često borave napolju, da ih, ni na kratko, ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature