Distributivna preduzeća iz sistema “Elektroprivrede RS” potražuju od građana i pravnih lica oko 365 miliona maraka za neplaćenu struju, ali se, po svemu sudeći, kola lome na građanima koja duguju po nekoliko stotina maraka.

image.jpeg

Tako je u štampi Osnovni sud u Kotor Varošu objavio presudu zbog propuštanja, a kojom se Ratko Pantoš iz Čelinca obavezuje da na ime duga za utrošenu struju od 1. avgusta 2016. do 30. septembra 2018. godine plati dug “Elektrokrajini” Banjaluka.

Dug iznosi ukupno 250,16 KM sa zakonskim kamatama, a tuženi ima obavezu da plati dodatnih 235,29 KM na ime sudskih troškova.

U objavljenoj presudi navedena su dugovanja za svaki mjesec, pa tako ovaj građanin ima dugovanja i po tek 2,90 KM mjesečno.

S druge strane, u revizorskom izvještaju za poslovanje “Elektrokrajine” Banjaluka za prošlu godinu navedeno je da najveći dužnici za potrošenu električnu energiju nisu platili oko 31,2 miliona KM. Najveći dužnici na kraju prošle godine bili su “Vodovod” Prijedor (10,8 miliona KM), UKC RS (6,2 miliona KM), “Jelšingrad Livar” Banjaluka (4,8 miliona KM), Bolnica “Mladen Stojanović” Prijedor (4,2 miliona KM), Fabrika vode Banjaluka (2,8 miliona KM) i FK Borac (2,3 miliona KM).

Ostala potraživanja od kupaca za električnu energiju i usluge na kraju prošle godine iznosila su oko 46,9 miliona KM. Dakle, činjenica je da niko ne očekuje da će struja biti isključena bolnicama i vodovodima, ali isto tako je činjenica da očekujemo da se konačno riješi pitanje milionskih dugovanja za električnu energiju.

Po podacima koje je Srpskainfo dobila od “Elektroprivrede RS”, polovinom ove godine dug domaćinstava iznosio je oko 147 miliona maraka, dok su dugovanja ostale potrošnje 218 miliona KM. Od „Elektroprivrede RS“ nismo dobili podatke o 10 najvećih dužnika pravnih lica, već su nam samo naveli da su najveći dužnici klinički centri, bolnice i preduzeća koja se bave vodosnabdijevanjem.

Važno je napomenuti da se u značajnom procentu radi o nenaplaćenim potraživanjima iz prethodnog perioda, koja su nastala decenijama ranije – poručuju iz „Elektroprivrede RS“.

Elektrodistributivna preduzeća su, kako bi povećala stepen naplate, tvrde oni, napravili reprograme potraživanja za električnu energiju s velikim dužnicima i ušla u postupke medijacije, što je dalo značajne rezultate.

Primjera radi, potraživanja „Elektrokrajine“ Banjaluka od kupaca na kraju 2017. bila su za čak 30,3 odsto manja u odnosu na 2013. godinu – dodaju u „Elektroprivredi RS“. Kažu da je naplata u 2017. bila veća za gotovo 3 odsto, a 2018. godini za oko 2,5 odsto, te da je „visok stepen naplate potraživanja zadržan i tokom ove godine“.