Milorad Dodik - Foto: SRNA
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su Jasenovac i Donja Gradina mjesta neopisivog stradanja, na kojima je još prije 75 godina žrtva pobijedila dželata, a onda uprkos pokušajima da se sve zataška i zaboravi, nastavila da ih pobjeđuje sve do danas, jer je i tada i danas bilo časno biti potomak žrtava, a ne potomak dželata.

- Donja Gradina je mjesto našeg ogromnog stradanja, mjesto opomene, ali i mjesto sa koga kao narod moramo da izađemo sa poukom i porukom da nismo zaboravili, da nećemo nikada zaboraviti, ali i da želimo da živimo u miru sa svima kojima su na srcu vrijednosti koje i mi dijelimo. Mir, tolerancija, poštovanje i saradnja! Donja Gradina nas upravo uči da svi zajedno moramo da budemo bolji ljudi - istakao je Dodik.

Njegujući sjećanje na žrtve našeg naroda, rekao je Dodik, mi u stvari pokazujemo da brinemo o budućnosti novih pokoljenja, koja moraju da znaju da pripadaju narodu koji je kroz istoriju birao časnu stranu, narodu čiji časni izbori su uzimali danak, o čemu svjedoči i Jasenovac i Donja Gradina, i Pag i Jadovno, i Brod na Drini i Prebilovci i Garavice i mnoga druga stratišta našeg naroda.

- Ako se za svirepo ubijene nije moglo ništa učiniti tada, a ni kroz vrijeme koje je zatiralo pamćenje i krilo užase jasenovačkog stradanja, onda je valjda božja pravda da mi u Republici Srpskoj imamo nacionalnu dužnost da čuvamo sjećanje na žrtvu našeg naroda, jer samo je sjećanjem čuvamo od nove smrti - poručio je Dodik.

On je naglasio da su sve jasenovačke i žrtve Donje Gradine utkane u Republiku Srpsku.

- Onima koji se još pitaju zašto nam je važna Republika Srpske poručujem da pogledaju Jasenovac i Donju Gradinu, tamo će naći sve odgovore - istakao je Dodik.

U Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Sremskoj Mitrovici u Srbiji sutra će biti obilježeno 75 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.