inspekcije -trebinje.jpg

Povodom izjave direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlada Đajića da su inspekcijski organi "prespavali pandemiju", iz Inspektorata su saopštili da ovaj republički organ na terenu već pet mjeseci sprovodi brojne aktivnosti.

"Inspektorat Republike Srpske u smislu kontrole poštovanja mjera kada je riječ o virusu korona svoj posao na terenu radi i radiće najbolje što može, kao i pružati podršku zdravstvenim radnicima da bi ova situacija bila što prije prevaziđena i svi se vratili normalnim tokovima života"- poručuju iz Inspektorata.

Očigledno su se našli prozvani, jer je "prst" uperen u njih, ali svi vidimo u svojim sredinama kako se , ne samo sada, ali posebno sada ponašaju nadležni inspekcijski organi i republički i lokalni.

Nekad u "male" prodavnice inspektori dođu u posjetu više puta i "treniraju strogoću", dok tamo nekima, iz ovih ili onih razloga, nikada ne zavire u objekat, a taj neko krši sva moguća pravila i propise.

Nekad nadležni inspektori "zatvore oči" jer nekoga dobro poznaju, a nekada imaju i druge razloge...

Selektivna primjena propisa nije fer, a nije ni zakonita, ali sve dok ima povlaštenih biće i ove nepravde.

Zato, da bi se dovelo u red stanje u ovoj oblasti zakoni treba da važe za sve, kao i kazne, ali kazne i za prekršioce zakona  i one koji ih provode, a čine to po ličnom nahođenju, a ne po pravilima.

Nije teško uspostaviti red, samo je pitanje da li to nekome odgovara ili ne, i da li u tom neredu neko "debelo" profitira.

A u malim sredinama sve je više vidljivo nego možda u većim....

To što reakcije izostaju trenutno ne znači da ih neće biti.