BILEĆA I Devetnaesti Ćorovićevi susreti pisaca „Srpska proza danas“ biće održani u Bileći, od sutra do 24. septembra.


Na Susretima će učestvovati dvadesetak književnih stvaralaca i proučavalaca savremene srpske književnosti.
Ćorovićevi susreti započinju okruglim stolom o književnom djelu Branka Brđanina Bajovića.
Istoga dana, 22. septembra u 17 časova, biće održan književni čas u Srednjoškolskom centru „Golub Kureš“ na kome će se savremeni književni stvaraoci predstaviti bilećkim učenicima.
Od 19 časova, u Galeriji SPKD „Prosvjeta“ građani Bileće i njihovi gosti moći će da prisustvuju otvaranju retrospektivne izložbe „Prva decenija likovne kolonije Gacko – Klinje“, koju će otvoriti Kusovac Nikola, istoričar umjetnosti.
Poslije izložbe, u 20 časova, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ biće upriličena svečana akademija, odnosno Veče laureata, i uručenje nagrade „ Svetozar Ćorović“.
Ovogodišnji dobitnik nagrade je Labud Dragić za roman „Kukavičja pilad“, u izdanju Srpske književne zadruge, Beograd, 2016.
Žiri za dodjelu nagrade „Svetozar Ćorović“ u sastavu: dr Jovan Delić, predsjednik, dr Marko Nedić i dr Ranko Popović, članovi, razmotrio je preko šezdeset proznih djela objavljenih u periodu između dva Ćorovićeva susreta i u uži izbor izdvojio četiri knjige: Milan Mišić „Spisak senovitih imena i druge priče“, Slobodan Mandić „Očev novi mandat“, Labud Dragić „Kukavičja pilad“ i Radomir Rale Damjanović „Plivaćeš zauvek“.
Žiri je poslije svestrane rasprave donio jednoglasnu odluku da se nagrada „Svetozar Ćorović“ za 2016/2017. godinu dodijeli romanu Labuda Dragića „Kukavičja pilad“.
U subotu, 23. septembra, u 11 časova, u Muzeju Hercegovine u Trebinju održaće se promocija časopisa „Nova Zora“.
O Novoj Zori govoriće prof. dr Miloš Kovačević, glavni i odgovorni urednik , prof. dr Mihailo Šćepanović i Zoran Hr. Radisavljević, operativni urednik.
Istoga dana, u Čitaonici SPKD „Prosvjeta“ u Bileći održaće se promocija Zbornika radova sa okruglog stola o književnom djelu Radoslava Bratića iz 2016. godine.
O Zborniku će govoriti prof. dr Jovan Delić, urednik.
Pred kraj dana, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ od 20 časova održaće se književno veče „Srpska proza danas“ na kome će publika uživati u najnovijim književnim ostvarenjima učesnika Susreta te u muzičkim nastupima kvarteta „BUZZ“.
Radio Trebinje