U Muzeju Hercegovine u Trebinju,u subotu, 4. novembra će biti priređena dokumentarna izložbena postavka o životu i djelu znamenitog naučnika, akademika i profesora Univerziteta u Beogradu Milutina Milankovića, a organizuje se u cilju popularizacije njegove ličnosti i djela.
Organizator izložbe je Udruženje Milutin Milanković, laureat Svetosavske nagrade i Priznanja "Kapetan Miša Anastasijević". Izložba je jedna od brojnih aktivnosti, kojima je, od svog formiranja 2007. godine, uspjelo da znatno doprinese afirmaciji lika i djela Milutina Milankovića, čime je Milanković po „drugi put vraćen u krilo srpskog naroda“.
Izložba je organizovana u saradnji Udruženja Milutin Milanković iz Beograda i Muzeja Hercegovine Trebinje povodom obilježavanja manifestacije Dučićeve večeri poezije, a biće otvorena do 30. novembra 2017. godine.


Time se, uz brojne druge aktivnosti ispravlja, zaboravom i zapostavljanjem, nanesena mu nepravda.
Izložba sa pratećim sadržajem - projekcijom dokumentarno-igranih filmova iz produkcije Udruženja Milutin Milanković, različite dužine trajanja, namenjena je pre svega školskoj populaciji, ali i najširoj javnosti. Sadrži 35 eksponata veličine 100 h 70 cm, na kojima se, hronološki, na razumljiv način predstavlja životni put, genijalnost, erudicija i svestranost jednog od najznačajnijih srpskih naučnika.

Milutin Milanković, koji je svoju karijeru proveo u Srbiji, snagom svog talenta, ali nadasve, upornim i sistematskim radom, iskazao se u nizu naučnih disciplina: matematici, klimatologiji, meteorologiji, astronomiji, geologiji, geofizici, geografiji i građevinarstvu. Tvorac je najtačnijeg kalendara, popularizator nauke i hroničar naučnih zbivanja svoga vremena, ali je u svijetu najpoznatiji kao autor astronomske teorije klimatskih promena, kojom je objasnio misteriju ledenih doba, čime je trajno zadužio svjetsku civilizaciju. Danas, njegovo djelo sve više dobija na vrednosti i aktuelnosti, te postoji potreba za njegovim kompleksnijim proučavanjem. Sve je to, na određeni način, predstavljeno izložbom. Međutim, velikan srpske i svetske nauke zaslužuje mnogo više.
Otvaranje je u 18 časova.

Trebinje danas