U petak 29. septembra 2017. godine na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje, održati će se manifestacija posvećena popularizaciji nauke – Noć istraživača u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske.

Program počinje od 17 časova na Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a posjetici ovog događaja, koji je prije svega posvećen učenicima osnovnih i srednjih škola kao i svim zaljubljenicima u nauku, moći će da pogledaju kako radi 3D skener, zatim kako izgleda mini hidroelektrana, zanimljive eksperimente iz fizike te mini hidroturbinu. Tu je i interesantan sadržaj iz oblasti robotike: mobilni robot na dva točka „Balanduino“, servisni mobilni robot sa vazdušnim jastukom, terenski mobilni robot MNE-ROBECO sa svečetiri pogonska točka i robotska ruka.



Ni ljubitelji naučnih kvizova neće ostati uskraćeni za takmičenje iz poznavanja termina, pojava i procesa iz različitih naučnih oblasti, a za najpametnije ekipe pripremljene su i simbolične nagrade.

U okviru Noći istraživanja u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment biće održana i zanimljiva predavanja iz popularnih naučnih tema, koja takođe počinju od 17 časova:

-prof. dr Jasmin Komić, Ministar nauke i tehnologije u vladi Republike Srpske, na temu: „Znanje za razvoj“
-dipl. ing Ranko Mandić, dobitnik nagrade NASA, na temu: „Nauka i tehnologija – šta se to veliko dešava i šta mi imamo sa tim?“
-ma Nemanja Rakić, viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu iz Banja Luke, na temu: „Aktivna galaktička jezgra – naš prozor u super-masivne crne rupe“.
Pored Ministarstva nauke i tehnologije i Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje koji su glavni organizatori ovog događaja, programski sadržaj su obogatili Mašinski fakultet iz Podgorice (Univerzitet Crne Gore), Mašinski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara te učenici trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“.