Dva izuzetna naučna ostvarenja, knjige Dejana Ristića i Tatjane Brzulović Stanisavljević, biće predstavljene u subotu, 14. oktobra 2017. godine sa početkom u 19 sati, u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje , a u organizaciji Muzeja Hercegovine Trebinje.
Program je organizovan povodom obilježavanja 65. godišnjice osnivanja Muzeja Hercegovine Trebinje.



Narodna biblioteka Srbije objavila je naučnu monografiju istaknutog istoričara i stručnjaka u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa, nekadašnjeg upravnika nacionalne biblioteke i državnog sekretara za kulturu u Vladi Srbije Dejana Ristića, pod naslovom Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941.
Autor je posebnu pažnju posvetio djelimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svjetskog rata.
Knjiga Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941 podjednako je namijenjena stručnoj i najširoj javnosti i izazvala je veliko interesovanje i pre nego što je objavljena.
Dejan Ristić je istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturne baštine, istoričar, prevodilac, arhivista i scenarista. Autor je većeg broja knjiga i više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Dobitnik je više priznanja za doprinos kulturi i zaštiti kulturne baštine.
,,Filmske novostiˮ su, na inicijativu svog direktora Vladimira Tomčića, producirale realizaciju dokumentarnog filma pod naslovom Sećanja iz pepela (2016.) za čiji je scenario poslužio rukopis knjige Dejana Ristića.

Tatjana Brzulović Stanisavljević je 2015. godine odbranila doktorsku disertciju pod nazivom Arhivska građa u privatnim zbirkama univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, osvrćući se na život i djelo kneza Miloša Obrenovića. Ovo je njeno drugo izdanje knjige i posvećeno je samo porodičnim prepiskama kneza sa najužim članovima porodice koja ga predstavlja u jednom potpuno novom svjetlu, kao blagonaklonog, brižnog i nježnog oca.
Trebinje danas