U subotu, 2. decembra, u organizaciji Udruženja „Hercegovac“ Trebinje i Muzeja Hercegovine Trebinje biće priređeno predavanje dr Srđe Trifkovića - "Novi hladni rat i geopolitika Balkana".Predavanje se organizuje uz podršku Gradske uprave,a biće održano u Muzeju Hercegovine Trebinje od 19 časova.

Krajem druge decenije XXI vijeka međunarodne odnose karakteriše hronična i opasna nestabilnost. Od Istočne Evrope i Balkana preko šireg Bliskog Istoka i Centralne Azije do Južnokineskog mora i Korejskog poluostrva, prisutna je rastuća opasnost od zaoštravanja postojećih i izbijanja novih sukoba. Cilj predavanja je da ukaže na konture svijeta u kome živimo, prvenstveno kroz fokus na spoljnu politiku SAD. U vrijeme rastuće nestabilnosti u cjelini - kao i beskrajnim izazovima sa kojima se suočavaju Srbi, posebno razumijevanje rizika i raspoloživih opcija iziskuje pogled na svijet oslobođen ideoloških stega i njima uslovljenih strateških opredjeljenja.

Rođen i odrastao u Beogradu, Srđa Trifković je doktorirao istoriju na Univerzitetu Sauthempton 1990. godine. Karijeru je počeo u Svjetskoj službi BBC u Londonu. Tokom ratova 1991-95. zastupao je srpske interese širom zapadnog svijeta i dao je preko 500 intervjua vodećim TV mrežama. Predavao je potom na više američkih univerziteta.
Od 1999. redovni je kolumnista i spoljnopolitički urednik američkog mjesečnika Hronike (Chronicles) i srpskog časopisa Geopolitika. Svjedok je odbrane pred sudom u Hagu u procesima protav Milomira Stakića (2003), Ljubiše Beare (2008) i Radovana Karadžića (2013). Autor je niza knjiga. Predaje međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banja Luci. Čest je gost ruske TV mreže RT i drugih medijskih kuća.
Dobro došli!

Trebinje danas