U Muzeju Hercegovine Trebinje, u nedjelju 25. februara 2018. g. u 19 časova, premijerno u Republici Srpskoj, biće prikazan dokumentarni film ''Univerzum bola'' autora Ranka Đinovića, koji govori o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji.


Film prikazuje autentične događaje na Kosovu i Metohiji o pokušajima, preprekama i bolu porodica da pronađu svoje nasilno otete bliske srodnike od strane OVK i njihovih sunarodnika u periodu od 1998. g. do danas. Film hronološki prikazuje tragičnih događaja na KiM i stradanja Srba i završava se porukom da potraga neće prestati i podatkom da je do sada identifikovano i predato 367 tijela stradalih Srba na KiM, ali da se traga za još 547 nestalih.


Nakon projekcije filma, biće upriličena promocija knjige ''Od Kosova do Jadovna'' autora umirovljenog Episkopa ZHiP g. Atanasija Jevtića. U pitanju je deveto izdanje ove knjige za proteklih 30 godina, od kako je knjiga prvi put objavljena. U knjizi je prikazana tragedija srpskog naroda, kako je to tadašnji jeromonah Atanasije Jevtić zabilježio kroz svoje putopise doživjevši tragediju naroda kao svoju. Po njegovim riječima: ''Vera i stradanje su velike svetinje, i svojim stradanjima na Kosovu i Metohiji Srbi su dokazali da su biblijski narod. Imamo dosta nedostataka, ali Kosovo je naš arhetip i bez njega ne postojimo kao narod.''
U promociji filma i knjige učestvovaće Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije, prof. dr Miloš Ković, sa Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, g. Ranko Đinović i protojerej-stavrofor Velibor Džomić.
Promociju filma i knjige organizuje Muzej Hercegovine Trebinje, uz podršku Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske.
Trebinje Danas