Zavičajni klub „Osvit“ Bileća i Muzej Hercegovine u Trebinju organizuju promociju knjige "Bilećke Rudine u srednjem vijeku", autora prof. dr Radmila Pekića.

Učestvuju: prof. dr Radivoj Radić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu; doc. dr Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu; prof. dr Gligor Samardžić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i autor knjige prof. dr Radmilo Pekić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

U naučnom zvanju prof. dr Radmilo Pekić je vanredni profesor na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, a honorarno izvodi nastavu i na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Profesor Pekić je objavio 60 radova u različitim naučnim časopisima. Autor je dvije monografije „Župa Dabar u srednjem vijeku“ i „Firentinci na Balkanu 1300-1600“. U najavljenoj knjizi autor se bavio imenima naselja Bilećkih Rudina u srednjem vijeku, njihovim postankom, stanovništvom ove oblasti, vezama sa srednjovjekovnim Dubrovnikom, a takođe i pitanjima političko-ekonomskih, kulturoloških i vjerskih prilika toga doba.

Promocija će se održati u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje, u četvrtak, 4. oktobra 2018. godine, sa početkom u 20.00 časova.