U okviru treće međunarodne umjetničke kolonije “Kolo 2018”, večeras će u Muzeju Hercegovine biti promovisana monografija Naoda Zorića, istaknutog crnogorskog slikara.


Monografija je objavljena u izdanju kuća “Obodsko slovo” i “Štampar Makarije” i obuhvata trodecenijsko stvaralaštvo Zorića, koji živi i stvara u Kolašinu.
Naod Zorić rođen je 1968. godine u Đurđevića Tari, u Crnoj Gori. U klasi profesora Dragana Karadžića diplomirao je 1993. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Odsjek za slikarstvo. Dvije godine kasnije, završio je postdiplomske studije na FLU u Beogradu kod profesora Radomira Reljića. Njegovi radovi su jedinstvenog izraza i snažne emocije, pričaju priču o Crnoj Gori u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Osnovu njegovog rada čini serija gorštačkih/montanjarskih likova, fascinantne fizionomije, naizgled sposobnih za velika djela i jaka osjećanja, koji posjeduju nešto veličanstveno i dirljivo, plemenito i iskreno. Naod Zorić izlagao je samostalno na više od 30 izložbi u zemlji i inostranstvu.
Monografija o životu i stvaralaštvu ovog izuzetnog umjetnika prvi put je promovisana na Beogradskom sajmu knjiga 2017. godine.
„Monografija donosi nešto što je najvažnije za mene, a to je neka moja životna radost. Tokom trideset godina stvaralaštva, trudio sam se da napravim nešto, da pokušam da budem jedan u nizu onih značajnih i velikih crnogorskih slikara, ne bi li nešto doprinio“ , ističe umjetnik.
Promocija monografije Naoda Zorića u Muzeju Hercegovine počinje u 20 časova.
Radio Trebinje