Večeras u 20 časova, u Muzeju Hercegovine Trebinje biće održano predavanje ''DNK poreklo Hercegovaca'' . Predavanje će održati Jovica Krtinić, predsjednik Društva srpskih rodoslovaca "Poreklo'' iz Beograda i upravnik biblioteke ''Milutin Bojić''.



Društvo je aprila 2016. započelo rad na velikoj studiji ispitivanja etnogeneze stanovništva Stare Hercegovine. Ukupno je testirano blizu 500 kandidata. Do sada su dobijeni rezultati sa preko 300
testiranih, a u toku ovog proljeća očekuje se da će biti okončan rad na obradi preostalih uzoraka. Istovremeno, započet je rad na pisanju studije, koja bi trebalo da bude publikovana do kraja ove godine.
Istraživanje u Hercegovini Društvo radi u saradnji sa dr Dušanom Keckarevićem,molekularnim biologom i docentom na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao jednim od lidera u oblasti genetičkih istraživanja u Srbiji i regionu. U planu je da u saradnji sa Muzejem Hercegovine započnu i arheogenetska istraživanja, u kojima bi se uradila uporedna analiza sa dostupnim zemnim ostacima srednjevekovnih stanovnika Hercegovine.


Društvo je osnovano 2012. godine i najveći dio svojih aktivnosti čini vidljivim preko portala Poreklo (https://www.poreklo.rs/). Iste godine kada je osnovano Društvo, pokrenut je i Srpski DNK projekat
(https://dnk.poreklo.rs/), u okviru kojeg se najviše bave ispitivanjem Y-DNK hromozoma (praporijekla po muškoj liniji). U dosadašnjem radu obavljeno je testiranje preko 4.000 ljudi, što je rezultiralo objavljivanjem dvije knjige iz oblasti genetičke genealogije ("Knjiga o Macurama", grupa autora, i "Etnologija i genetika" dr Ivice Todorovića). Društvo je pokrenulo i trenutno najbolji svijetski softver za predviđanje Y-DNK haplogrupa Nevgen (http://www.nevgen.org/).
Trebinje Danas