Najavili velika ulaganja u KVANTNU TEHNOLOGIJU: Njemačka predstavila superkompjuter

Njemačka je u utorak, 15. juna, predstavila superkompjuter koji subatomskim česticama vrši milione računanja u mikrosekundama.

Time ova država konkuriše da se uključi u globalnu trku u razvoju kvantnog računarstva kao nove generacije tehnologije, prenosi Klix.

Računar je predstavila njemačka kancelarka Angela Merkel koja se tom prilikom i obratila.

– Kada je u pitanju razvoj kvantne tehnologije, Njemačka je među najboljima na svijetu i posvećeni smo da ostanemo najbolji. Usred smo velikog takmičenja u kojem želimo imati važnu ulogu – istakla je Merkel.

Evropa, Sjedinjene Američke Države i Kina se takmiče u tome ko može napraviti najmoćniji računar na svijetu. Kvantna tehnologija, koja je još u povojima, obećava da će biti moguće ono što prije nije bilo moguće – vršiti izračune rekordnim brzinama. U Njemačkoj se nadaju da će kvantnim računarstvom potaknuti inovacije u industriji.

Konvencionalni računari obrađuju informacije u binarnom kodu, a koje su izražene u brojevima 1 ili 0. Kvantni kompjuteri mogu istovremeno obrađivati informacije koje su izražene u 1 i 0. Pri tome to rade mnogo brže.

Političari se nadaju da će korištenje ove tehnologije uzrokovati snažniji ekonomski razvoj. Između ostalog, kvantna tehnologija će samovozeće automobile učiniti sigurnijim i bržim.

Njemački superračunar se nalazi u blizini Štutgarta, a napravila ga je američka kompanija IBM. Njime će upravljati vodeća evropska organizacija za primijenjena istraživanja Fraunhofer-Gesellschaft. Time je omogućeno njemačkim istraživačima i kompanijama da razviju i testiraju svoje kvantne algoritme i da postanu stručniji u njegovom korištenju.