U srijedu će u Jablanici biti organizovani protesti građana kao izraz podrške Enisi Klepo, koju je pretukao vlasnik hotela Jablanica, ali i podrška svim ženama koje su žrtve nasilja.

Pretučena djevojka iz Jablanice

Proteste u srijedu, 9. augusta u 18:00 časova u ulici Doljanka organizuje nekoliko udruženja iz Mostara, Konjica, Jablanice i Sarajeva. Okupljeni će se prošetati od ulice Komuna Vejle, preko ulice Zlatnih Ljiljana, Nikole Bojanovića do Omladinskog šetališta.

– Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava – navelo je Udruženje Dignitet u pozivu na proteste.

Radnica hotela Jablanica je pretučena prije pet dana nakon što je tražila posljednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

Međutim, umjesto plate dobila je batine kojima je prethodio verbalni sukob sa vlasnikom Amirom Džafićem i njegovom suprugom. U incidentu je zadobila teške povrede glave.

Osim brojnih udruženja, napad na nju osudio je i načelnik Jablanice Damir Šabanović.

Ističu da mirnim protestima u Jablanici žele poslati poruku da neće stati dok se nasilje nad nezaštićenom radnicom, ne kazni, prenosi Kliks.

– Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mjesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu sa Zakonom – navedeno je iz Udruženja Dignitet.

Udruženja koja organizuju proteste naveli su kako su njihovi ciljevi jasni:

– Želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaći nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne proteste, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno – istakli su.