novcanik novac.jpg

Od 1. januara iduće godine biće povećana najniža plata u Republici Srpskoj, rekla je danas u Zvorniku predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić

„Povećanje će stupiti na snagu 1. januara. Za sada ne mogu reći koliko će biti povećana minimalna plata u Srpskoj, koja sada iznosi 700 KM“, rekla je novinarima Mišićeva u pauzi sastanka predsjednika sindikalnih organizacija regije Birač.

Ona je dodala da je i prioritet Vlade Republike Srpske kako povećati plate i kako sačuvati i zadržati radnike u Srpskoj.

Ističući da je sastanak u Zvorniku dio redovnih aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske, Mišićeva je rekla da predstavnici Sindikata obilaze Republiku Srpsku baš u ovom periodu kada se radi na izradi nacrta budžeta Republike za narednu godinu i kada firme ugovaraju poslove i rade svoj finansijski plan za narednu godinu.

„Razlog zašto to radimo jeste da vidimo ima li i gdje je prostor, te na koji način i koliko možemo da povećamo plate zaposlenima u Republici Srpskoj“, navela je ona.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Zvornik Zoran Milutinović rekao je da je ovo bio informativni sastanak koji se održava u svim regijama u Republici Srpskoj i da je poslužio kao platforma za dalje djelovanje sindikalnih organizacija, ali i sindikata uopšte.

On je dodao da su teme sastanka bile aktivnosti Saveza Sindikata Republike Srpske i granskih Sindikata, stanje u sindikalnim organizacijama, plan aktivnosti za naredni period i prijedlozi za program rada Saveza sindikata Republike Srpske i granskih sindikata.