Spavanje - telefon.jpg

Ovih dana vrućine su nepodnošljive. Preko dana pokušavamo da se rashladimo na sve moguće načine, ali niko ne govori o tome da vrućina može biti veći problem noću.

Ukoliko se cijelu noć vrtite po krevetu, okrećete jastuk da bi našli najhladniji dio, stučnjak za spavanje Džejms Lejnhard otkriva koji je najbolji položaj za spavanje da vam bar malo olakša san, piše Miror.

Ono što se savetuje je da izbjegavate spavanje na stomaku, osim ukoliko vam je taj način neophodan zbog zdravlja. Spavanje na stomaku može uzrokovati nepravilno disanje kao i nemir, što uopšte nije poželjno na ovim temperaturama.

Lejnhard tvrdi da je položaj u kome ležimo veliki faktor kojim možemo kontrolisati rashlađivanje tijela. Najbolji je onaj koji se naziva "sanjar", što znači ležanje u polu-fetalnom položaju.

"Ako se noću vrtite i okrećete, otkucaji srca vam rastu. Zbog toga vam je toplije jer više krvi pumpa tijelom, tako da će vam biti još toplije i kad je napolju prevruće", objasnio je.

Takođe, dodao je i da je pored određenog položaja u kom spavamo potrebno je sebi obezbijediti maksimalnu udobnost kreveta.