Srsljenovi1.webp

Problem stršljenova i osa ovoga ljeta u Trebinju je sve izražajniji, jer su, za razliku od prethodnih godina u kojim njihova gnijezda nisu bila neobična na spoljnim površinama, sada počeli da ih grade u unutrašnjosti, ali se ta staništa polako iz podruma i šupa sele u haustore.

Tako su stanari dvije stambene zgrade u stambeno-poslovnom kompleksu Tini pozivali u pomoć Javnu ustanovu "Ekologija i bezbjednost", a onda i našu redakciju da zahvale radnicima sa terena ove ustanove, a posebno Mišu Pamučini, koji je bezbjedno uklonio prave kolonije osa i stršljenova.

"Činjenica jeste da se stršljenovi zavuku u zaklonjene prostore, poput šupa i posebno na tavanima, ali im tamo mora biti suvo, pa smo i mi prilikom izlaska na krov primijetili insekte za koje smo utvrdili da su stršljenovi.

Međutim, sve je više njihovih gnijezda i u haustorima, na najvišim spratovima, što predstavlja pravu opasnost, jer i ubod ose nekome može biti koban, a da o stršljenovima ne govorimo, zbog čega smo vrlo zahvalni Pamučini koji nas je spasio", kazali su nam stanari jedne zgrade u naselju Tini.

Sam Pamučina nije želio davati komentare na ove pohvale, pojasnivši da je degutantno hvaliti sebe zbog poslova koje obavlja.

Ipak, dodaju stanari Tine, oni su željeli javno da mu zahvale i u tome ih, kako kaže, niko nije mogao spriječiti, jer su se riješili insekata i njihovih gnijezda koja nisu ni izgledala tako strašna pri plafonu, dok ih ovaj nije oborio na pod i uništio.

Stanari priznaju da u vrijeme dok su gnijezda uništavana niko od njih nije smio otvoriti svoja ulazna vrata, bojeći se da ih ne ubodu razljućeni stršljenovi ili im ne uđu u stan.

Srsljenovi2.webp